ellendee-banner

Gezondheidsmagazine i-Sana

ROZEMARIJN houdt van droge voeten

In het vroege voorjaar - en dit jaar hebben we er lang op mogen wachten - leveren nog slechts de doorlevende kruiden pittige blaadjes of, zoals de mierikswortel, sterk smakende stukjes wortel. De meeste kruiden zijn voor de winter afgestorven of hebben zich onder de grond teruggetrokken.

Dat laatste is onder meer het geval voor bieslook. Op een heuveltje in de kruidentuin blijft tijm overeind en als alles meezit is dit kruidje nauwelijks geschonden de winter doorgekomen.

De jongste winters waren erg nat en dan hebben vele zuiderse kruiden het moeilijk. Dat geldt ook voor rozemarijn. In principe kun je stellen dat hoe verder de tuin van de kust ligt, hoe moeilijker deze lage struik met de naaldachtige en sterk geurende blaadjes het heeft om de lente te halen.

In de rotstuin

Je kunt hem wel helpen, onder meer door hem op een oordeelkundige wijze te planten op een plek die hem zint. Rozemarijn, Rosmarinus officinalis, houdt van een warme, droge en beschutte plek. De struik is immers afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Een reden waarom hij al sinds de antieken als keuken- en geneeskruid wordt toegepast. Ook in een mediterraan klimaat gedijt hij het best in de buurt van de kust. Rosmarinus betekent immers ‘dauw van de zee’. Geef de struik in jouw tuin een uiterst zonnig tuinplekje in een wat verhoogde rotstuin waarvan de bodem goed gedraineerd is en waar het overtollig water snel en accuraat wordt afgevoerd.

Rozemarijn past in vele potjes

Ook in de prille lente kun je verse blaadjes van rozemarijn oogsten. Snij de jonge toppen af met een lengte van ongeveer 10 cm. Vers is rozemarijn beter in gerechten te verwerken dan gedroogd en overdrijf er niet mee, want het kruid is fel en pittig. Als specerijkruid past het vooral in Provençaalse en Italiaanse stoofpotjes, in flessen met kruidenazijn en tussen ingelegde augurken. Schapen knabbelen graag van rozemarijn. Schapenvlees en rozemarijn zijn dan ook voor elkaar geschapen. De honing van de blauwe rozemarijnbloemen is uiterst aromatisch en heet Narbonnehoning.

 

21867 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.