ellendee-banner

HEKSENKRUIDEN: Gruwel en illusie

Er zijn honderden tuinplanten en onkruiden waarover wat te vertellen valt. Over doornappel, bilzekruid, wolfskers en andere giftige heksenkruiden kun je hele romans schrijven: de verhalen spreken sterk tot de verbeelding.

Ze zijn huiveringwekkend en getuigen van gevaarlijke vooroordelen en menselijke oerangst.

In de vroege middeleeuwen woonden er in onze contreien vroede vrouwen, hexa’s genaamd, die in de bossen in gemeenschappen leefden en oude kennis bewaarden en doorgaven. Ze waren vertrouwd met de natuur, leerden van de dieren en gebruikten kruiden om de kwalen van het lichaam te genezen. Zelfs voor hartenpijn hadden ze liefdesdrankjes als medicijn. Ze genoten ontzag en achting, ook van de eerste christen monniken. Maar toen de abdijen de wouden begonnen te ontginnen, werden de hexa’s teruggedreven. In kloosters en abdijen waren boeken heilig. Boekenwijsheid en monnikenwerk verdrong vrouwelijke intuïtie en verbeeldingskracht. Vanaf dan werden de toveressen gevreesd en geschuwd. Op het eind van de middeleeuwen wordt de vrouw langzamerhand aanzien als bron van alle kwaad. In de zo geroemde Renaissance was het hek van de dam. De heksenjacht kon beginnen.

Duivelse liefde

In de zestiende eeuw brak de dijk van het gezond verstand: iedereen geloofde in heksen en er ontstond een heksenwaan die miljoenen levens kostte. Zelfs vermeende heksen waanden zich een heks en wie niet in heksen geloofde, was er uiteraard zelf één. En daarmee was de duivelse cirkel van collectieve waanzin rond. In de veertiende eeuw had Filips de Schone al een complot van de duivel verijdeld en zijn tegenstanders, de ridders van de tempeliersorde, ontmaskerd als handlangers van de duivel. Ze werden gruwelijk afgeslacht. Het was maar een voorgerechtje van wat de Renaissance in petto had. De perverse paus Innocentius VIII vaardigde een bul uit waarin hij gewaagde van een netwerk van duivelvereerders, minnaars en minnaressen van de duivel, die “door misdaden en gruwelen de dracht van zwangere vrouwen, het jongen van het vee, de vruchtbaarheid der aarde, van de wijndruiven en van de fruitbomen belemmeren... Kwaad is vrouwelijk Die bul was maar een begin. De dominicanen Sprenger en Krämer schreven één van de afschuwelijkste boeken uit de wereldliteratuur, de ‘Malleus Maleficarum’ of ‘Heksenkamer’. Vanaf dat ogenblik was elke vrouw verdacht: “Een vrouw die niet aan een man geraakt, zoekt omgang met de duivel”. Letterlijk alles kon een vrouw verdacht maken: zwakzinnigheid, lelijkheid, moedervlekken, bijzondere schoonheid, een lichaamsgebrek, het opzoeken van de eenzaamheid, uitzonderlijke vroomheid. Zelfs maagdelijkheid was geen bewijs van onschuld. Want volgens de godgeleerden was omgang met de duivel heel goed mogelijk bij ongerepte maagdelijkheid.

Waterproef en heksenwaag

Om na te gaan of de verdachte vrouw een heks was, gaf de waterproef uitsluitsel. De vermeende heks werd met de duimen aan de tenen gebonden en ruggelings aan een touw in het water neergelaten. Als ze bleef drijven was ze een heks: zelfs het water stootte haar af! Vaak werd er geknoeid met de proef want tegen de duivel was alles veroorloofd. Beulen folterden haar tot ze bekende en de namen van andere heksen noemde. Ook het duivelsteken, het stigma diabolicum, gold als bewijs: een wrat, een litteken, een moedervlek, ongevoeligheid voor pijn... De meeste verdachte vrouwen eindigden op de brandstapel. Gelukkig was er nog een wetenschappelijke proef. Ze was gebaseerd op de stelling dat de heksen die door de lucht konden vliegen uiteraard ook lichter waren dan lucht. In Oudewater bij Utrecht stond de wereldberoemde heksenwaag. Van 1644 tot 1773 leverden de schepenen er een certificaat af dat de onschuld van het meisje of de vrouw bewees. Nooit werd er een vrouw te licht bevonden!

Heksensabbath

Om aan de vreselijke martelingen te ontsnappen, bevestigden de gefolterde vrouwen een verhaal dat hun door de ondervragers in de mond werd gelegd. In de eerste nacht van mei, de Walpurgisnacht, en soms zelfs wekelijks, kreeg de heks van de duivel een geheim seintje dat zij alleen kon horen. Dan smeerde ze zich in met een heksenzalf die bereid was uit het vet van ongedoopte borelingen en vloog, meestal op een bezemsteel, naar de plaats van bestemming. Daar volgde een liederlijke nacht met duivel. Ten slotte kreeg de heks haar instructies en een merkteken van de duivel.

Het echte recept

Er waren in die tijd van zelfkastijders en pathologische heiligen ook vrouwen die er heilig van overtuigd waren een heks te zijn of er alles aan deden er één te worden. Om op een bezemsteel door de lucht te kunnen razen, moesten ze de binnenkant van hun dijen met de volgende zalf inwrijven: Pluk bij volle maan en om middernacht de bladeren van de doornappel. Laat, tussen 24 oktober en 21 november wanneer de zon in de Schorpioen staat, een klein meisje met haar rechterteen wat bilzekruid uit de grond trekken en verzamel het zaad. Zoek dan een zwarte hond en bind zijn staart aan een alruin vast, maar dan één die groeit onder een galg waaraan een onschuldige was opgehangen. Stop eerst je oren toe, hou dan een vette pens voor de hond en laat hem de alruinwortel uittrekken. De alruin geeft daarbij zo’n verschrikkelijke schreeuw dat de hond ter plekke dood neervalt. Geen nood: het hondenvet heb je nodig voor de zalf. Je mengt er alle in een mortier fijngestampte ingrediënten doorheen. Kijk nog een laatste keer uw bezemsteel GT na en breng de zalf aan.

Een fabeltje?

Spijtig genoeg was de heksenwaan ooit afschuwelijke werkelijkheid. En al gelooft niemand nog in heksen, de heksenkruiden zitten nog steeds vol boordevol venijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is bovendien komen vast te staan dat doornappel, bilzekruid, alruin en andere kruiden wel degelijk gevleugelde hallucinaties en seksuele lustgevoelens kunnen opwekken. Een ander heksenrecept bevat zwarte nachtschade, doodkruid, alruin, slaapbol en gevlekte scheerling, stuk voor stuk planten met een sterk en soms een snelwerkend gif. Vele van de heksenkruiden behoren tot het giftigste uit onze (tuin)flora. De gevaarlijkste zijn doodkruid, Atropa belladonna, en in mindere mate zwarte nachtschade. Ze hebben glanzende bessen die er voor kinderen best verleidelijk uit kunnen zien.

Niet onderschatten

Zwarte nachtschade, Solanum nigrum, is een heel gewoon onkruid van moestuinen op zandgronden. De bladeren gelijken op die van de paprika, de witte bloemetjes op die van aardappel en de erwtgrote gladde bessen zijn eerst

groen en dan zwart. Voor een kind wordt de dodelijke dosis op 10 tot 20 bessen geschat.

De knikkergrote, blinkend zwarte bessen van het doodkruid, Atropa belladonna, bevatten atropine, een stof die nog steeds bij oogoperaties wordt gebruikt om het oog te verlammen. Vroeger druppelden de dames het in de ogen om grote pupillen en daardoor onweerstaanbare ogen te krijgen, vandaar de soortnaam belladonna, mooie vrouw. Atropine is uiterst giftig en de dodelijke dosis voor een kleuter wordt op drie bessen geschat. Het spreekt vanzelf dat u deze planten uit de tuin weert en als u ze tegenkomt bijtijds wiedt of dood schoffelt, tenzij je ze veilig kunt verbouwen. Hebben ze al zaad gevormd dan horen ze op de brandstapel thuis.

Bilzekruid, Hyoscyamus niger, en doornappel, Datura stramonium, komen af en toe in tuinen voor. De kans op vergiftigingen is miniem omdat de planten en de zaaddozen niet aantrekkelijk zijn om op te eten.

Slaapbol of maankop, Papaver somniferum, de opiumleverancier, staat in vele tuinen. Het is een éénjarige papaver met stevig blauwgroen blad waarvan tuinvormen met grote, pioenvormige bloemen bestaan. Toevallige vergiftigingen komen niet voor.

Alruin, Mandragora officinalis, is zo goed als niet in tuinen te kweken. De plant is erg moeilijk in cultuur en houdt van veel kalk in de bodem.

Gevlekte scheerling, Conium maculatum, is een grote schermbloemige van de waterkant. Het gif ervan is sterk en dodelijk. In de oudheid diende het voor terechtstellingen. Het beroemdste slachtoffer van gevlekte scheerling is ongetwijfeld Socrates. Er bestaat enkel gevaar als de wilde plant voor peterselie of selderij wordt aanzien.

 

54066 reacties

 • Reactielink car insurance quote dinsdag, 18 maart 2014 09:14 Geplaatst door car insurance quote

  I'm impressed you should think of something like that

 • Reactielink car insurance quotes dinsdag, 18 maart 2014 09:11 Geplaatst door car insurance quotes

  And I was just wondering about that too!

 • Reactielink pletchergnj dinsdag, 18 maart 2014 09:10 Geplaatst door pletchergnj

  The high-end manufacturer creates eyewear for the two women and men and its items replica oakleys are several with the most-sought soon soon after kinds consequently of high performance and specialized precision, which the business is most determined for. Oakley sunglasses are to choose from for all age teams. These is often obtained inside the color, design and elegance that only one needs. From extremely sporty to day to day put over a single could possibly get numerous versions to select from. Two of your respective oakley outlet most hot-selling sunglasses would be the Oakley Radar and Oakley Half Jacket.

  Radar has been engineered trying to keep in views the wants of earth class athletes. The product has interchangeable lenses that support the athlete in improving eyesight in very much all terrains. The sunglass arrives making use of a Hydrophobic lens fake oakley sunglasses coating which may be 1 of a variety only to Oakley Frogskins sunglasses. This lens systems assists in clearing the vision by halting water build-up and steering oil, particles and contaminants absent.Oakley Gascan sunsunglasses are the sunglasses to suit your needs personally. The frames allow the most in peripheral vision, meaning they could be safely worn for driving.

  Oakley Half Jacket is a even more bit of exquisite mastery oakley flak jacket xlj review inside the sphere of optics. It may be the world's incredibly first dual-spherical body with interchangeable lenses. The body is light-weight body weight and seriously difficult. The use of Unobtainium (a patent of your respective brand name) inside of the stems improves the grip of one's sunglasses. These sunglasses have an assortment of lenses to pick out from which has a tendency to enable it to be wearable by all athletes irrespective of your sports they engage in. The enterprise boasts of many scientific applications which have been designed utilization of to generate this product. It may be a bit of artwork combined with cheap oakleys every one of the desired of systems that provides favored eyesight and luxury.

 • Reactielink news dinsdag, 18 maart 2014 09:10 Geplaatst door news

  I was drawn by the honesty of what you write

 • Reactielink pletcherrzk dinsdag, 18 maart 2014 09:08 Geplaatst door pletcherrzk

  Wish cette aide , et circulation ainsi que entièrement totalement gratuit commander baskets sur Nike sortie détaillant . le premier ligne de chaussures de sport Nike a été lancé dans le année civile 1964 . Ils sont dans le environnement commerçant de vêtements de sport et aussi et en plus connecté équipements producteur . Ils sont monde lieu fournisseur de services de sport chaussures et vêtements . Toute grand activités sportives célébration vous êtes témoin et il ya certainement peine un moment où ce fabricant n'est tout simplement pas nike blazer pas cher pour homme les joueurs . Un certain nombre de sportifs de renom sont effectivement Solutions et remèdes autour de l' numériques maintenant . Il est vraiment un massif dernière marché travers la terre et fantastique Offre d'enfants et folk de peu près tous les âges et rapports sont fidèle ce marque identifier considérant que il vécu autant comme créer tous ces nombreuses années décennies . Il vend ses solutions solutions pour les comptes de détail , au détail NIKE occasion , qui impliquer détaillants et Internet recettes également ces comme étant une mélange de impartiaux distributeurs en travers 170 dans le monde monde .
  Tout simplement parce que il sera probablement l' marque marqué sur votre chaussures à conclure coût tandis que dans la ordinairement autour significativement plus frais . Même si , vous pouvez découvrir options d'accomplir même Nike chaussures à bas réduit les coûts dépenses . Ces baskets sont l' variations de notre particulier personne en particulier chaussures . Espadrilles en gros sont produites fabriqué dans les pays comme la Chine et en raison de la réalité le travail est abordable en blazer nike solde uniques nation prix de fabrication peuvent aussi sensiblement bas vers le bas. Pour obtenir particulier de ces gros prestataires pourrait éventuellement être le meilleur stratégie acheter diminué actualisée charges dans le modèle Titre chaussures . C'est vraiment du bien au sein de l' type de magasins incorporer prix le précédent remède qui comprennent taxes et transport dépenses .
  Votre suprême offre de obtenir Participez l'utilisation de ces grossistes est à travers la ligne . Le monde entier grande web est souvent un énorme fondation pour votre beaucoup aujourd'hui . La plupart des entreprises organisations sont exécutées sur la ligne et depuis le Web terre est fini à négligeable dépenses il est juste un peine variété de vente pour le entrepreneurs et en plus personnes . Ils mettent en valeur toute leur Produits sur leur propre nike blazer vintage bleu sites respectifs pour vous assurer ont obtenu amplement de couverture et plupart des solutions ils offrent et peuvent choisir sensiblement la conception et la magnificence de son la préférence le prévu obtenu . Le meilleur qualité tout en utilisant la solution options est pas spécial tout au long de l' exceptionnelle juste après vous devez faire dans la vérité acquérir Produits s'avèrent être très heureux sur l' ensemble de chaussures Nike qui ne peut efficacement ils ont peut-être été acheté acquis à ces prix remisé .

 • Reactielink insurance outo dinsdag, 18 maart 2014 09:07 Geplaatst door insurance outo

  Perfect shot! Thanks for your post!

 • Reactielink car insurance qoutes dinsdag, 18 maart 2014 09:07 Geplaatst door car insurance qoutes

  Kudos to you! I hadn't thought of that!

 • Reactielink car insurance quotes dinsdag, 18 maart 2014 09:06 Geplaatst door car insurance quotes

  Please keep throwing these posts up they help tons.

 • Reactielink viagra on line dinsdag, 18 maart 2014 09:05 Geplaatst door viagra on line

  It's about time someone wrote about this.

 • Reactielink car insurance rate dinsdag, 18 maart 2014 09:04 Geplaatst door car insurance rate

  Surprisingly well-written and informative for a free online article.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.