ellendee-banner

HEKSENKRUIDEN: Gruwel en illusie

Er zijn honderden tuinplanten en onkruiden waarover wat te vertellen valt. Over doornappel, bilzekruid, wolfskers en andere giftige heksenkruiden kun je hele romans schrijven: de verhalen spreken sterk tot de verbeelding.

Ze zijn huiveringwekkend en getuigen van gevaarlijke vooroordelen en menselijke oerangst.

In de vroege middeleeuwen woonden er in onze contreien vroede vrouwen, hexa’s genaamd, die in de bossen in gemeenschappen leefden en oude kennis bewaarden en doorgaven. Ze waren vertrouwd met de natuur, leerden van de dieren en gebruikten kruiden om de kwalen van het lichaam te genezen. Zelfs voor hartenpijn hadden ze liefdesdrankjes als medicijn. Ze genoten ontzag en achting, ook van de eerste christen monniken. Maar toen de abdijen de wouden begonnen te ontginnen, werden de hexa’s teruggedreven. In kloosters en abdijen waren boeken heilig. Boekenwijsheid en monnikenwerk verdrong vrouwelijke intuïtie en verbeeldingskracht. Vanaf dan werden de toveressen gevreesd en geschuwd. Op het eind van de middeleeuwen wordt de vrouw langzamerhand aanzien als bron van alle kwaad. In de zo geroemde Renaissance was het hek van de dam. De heksenjacht kon beginnen.

Duivelse liefde

In de zestiende eeuw brak de dijk van het gezond verstand: iedereen geloofde in heksen en er ontstond een heksenwaan die miljoenen levens kostte. Zelfs vermeende heksen waanden zich een heks en wie niet in heksen geloofde, was er uiteraard zelf één. En daarmee was de duivelse cirkel van collectieve waanzin rond. In de veertiende eeuw had Filips de Schone al een complot van de duivel verijdeld en zijn tegenstanders, de ridders van de tempeliersorde, ontmaskerd als handlangers van de duivel. Ze werden gruwelijk afgeslacht. Het was maar een voorgerechtje van wat de Renaissance in petto had. De perverse paus Innocentius VIII vaardigde een bul uit waarin hij gewaagde van een netwerk van duivelvereerders, minnaars en minnaressen van de duivel, die “door misdaden en gruwelen de dracht van zwangere vrouwen, het jongen van het vee, de vruchtbaarheid der aarde, van de wijndruiven en van de fruitbomen belemmeren... Kwaad is vrouwelijk Die bul was maar een begin. De dominicanen Sprenger en Krämer schreven één van de afschuwelijkste boeken uit de wereldliteratuur, de ‘Malleus Maleficarum’ of ‘Heksenkamer’. Vanaf dat ogenblik was elke vrouw verdacht: “Een vrouw die niet aan een man geraakt, zoekt omgang met de duivel”. Letterlijk alles kon een vrouw verdacht maken: zwakzinnigheid, lelijkheid, moedervlekken, bijzondere schoonheid, een lichaamsgebrek, het opzoeken van de eenzaamheid, uitzonderlijke vroomheid. Zelfs maagdelijkheid was geen bewijs van onschuld. Want volgens de godgeleerden was omgang met de duivel heel goed mogelijk bij ongerepte maagdelijkheid.

Waterproef en heksenwaag

Om na te gaan of de verdachte vrouw een heks was, gaf de waterproef uitsluitsel. De vermeende heks werd met de duimen aan de tenen gebonden en ruggelings aan een touw in het water neergelaten. Als ze bleef drijven was ze een heks: zelfs het water stootte haar af! Vaak werd er geknoeid met de proef want tegen de duivel was alles veroorloofd. Beulen folterden haar tot ze bekende en de namen van andere heksen noemde. Ook het duivelsteken, het stigma diabolicum, gold als bewijs: een wrat, een litteken, een moedervlek, ongevoeligheid voor pijn... De meeste verdachte vrouwen eindigden op de brandstapel. Gelukkig was er nog een wetenschappelijke proef. Ze was gebaseerd op de stelling dat de heksen die door de lucht konden vliegen uiteraard ook lichter waren dan lucht. In Oudewater bij Utrecht stond de wereldberoemde heksenwaag. Van 1644 tot 1773 leverden de schepenen er een certificaat af dat de onschuld van het meisje of de vrouw bewees. Nooit werd er een vrouw te licht bevonden!

Heksensabbath

Om aan de vreselijke martelingen te ontsnappen, bevestigden de gefolterde vrouwen een verhaal dat hun door de ondervragers in de mond werd gelegd. In de eerste nacht van mei, de Walpurgisnacht, en soms zelfs wekelijks, kreeg de heks van de duivel een geheim seintje dat zij alleen kon horen. Dan smeerde ze zich in met een heksenzalf die bereid was uit het vet van ongedoopte borelingen en vloog, meestal op een bezemsteel, naar de plaats van bestemming. Daar volgde een liederlijke nacht met duivel. Ten slotte kreeg de heks haar instructies en een merkteken van de duivel.

Het echte recept

Er waren in die tijd van zelfkastijders en pathologische heiligen ook vrouwen die er heilig van overtuigd waren een heks te zijn of er alles aan deden er één te worden. Om op een bezemsteel door de lucht te kunnen razen, moesten ze de binnenkant van hun dijen met de volgende zalf inwrijven: Pluk bij volle maan en om middernacht de bladeren van de doornappel. Laat, tussen 24 oktober en 21 november wanneer de zon in de Schorpioen staat, een klein meisje met haar rechterteen wat bilzekruid uit de grond trekken en verzamel het zaad. Zoek dan een zwarte hond en bind zijn staart aan een alruin vast, maar dan één die groeit onder een galg waaraan een onschuldige was opgehangen. Stop eerst je oren toe, hou dan een vette pens voor de hond en laat hem de alruinwortel uittrekken. De alruin geeft daarbij zo’n verschrikkelijke schreeuw dat de hond ter plekke dood neervalt. Geen nood: het hondenvet heb je nodig voor de zalf. Je mengt er alle in een mortier fijngestampte ingrediënten doorheen. Kijk nog een laatste keer uw bezemsteel GT na en breng de zalf aan.

Een fabeltje?

Spijtig genoeg was de heksenwaan ooit afschuwelijke werkelijkheid. En al gelooft niemand nog in heksen, de heksenkruiden zitten nog steeds vol boordevol venijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is bovendien komen vast te staan dat doornappel, bilzekruid, alruin en andere kruiden wel degelijk gevleugelde hallucinaties en seksuele lustgevoelens kunnen opwekken. Een ander heksenrecept bevat zwarte nachtschade, doodkruid, alruin, slaapbol en gevlekte scheerling, stuk voor stuk planten met een sterk en soms een snelwerkend gif. Vele van de heksenkruiden behoren tot het giftigste uit onze (tuin)flora. De gevaarlijkste zijn doodkruid, Atropa belladonna, en in mindere mate zwarte nachtschade. Ze hebben glanzende bessen die er voor kinderen best verleidelijk uit kunnen zien.

Niet onderschatten

Zwarte nachtschade, Solanum nigrum, is een heel gewoon onkruid van moestuinen op zandgronden. De bladeren gelijken op die van de paprika, de witte bloemetjes op die van aardappel en de erwtgrote gladde bessen zijn eerst

groen en dan zwart. Voor een kind wordt de dodelijke dosis op 10 tot 20 bessen geschat.

De knikkergrote, blinkend zwarte bessen van het doodkruid, Atropa belladonna, bevatten atropine, een stof die nog steeds bij oogoperaties wordt gebruikt om het oog te verlammen. Vroeger druppelden de dames het in de ogen om grote pupillen en daardoor onweerstaanbare ogen te krijgen, vandaar de soortnaam belladonna, mooie vrouw. Atropine is uiterst giftig en de dodelijke dosis voor een kleuter wordt op drie bessen geschat. Het spreekt vanzelf dat u deze planten uit de tuin weert en als u ze tegenkomt bijtijds wiedt of dood schoffelt, tenzij je ze veilig kunt verbouwen. Hebben ze al zaad gevormd dan horen ze op de brandstapel thuis.

Bilzekruid, Hyoscyamus niger, en doornappel, Datura stramonium, komen af en toe in tuinen voor. De kans op vergiftigingen is miniem omdat de planten en de zaaddozen niet aantrekkelijk zijn om op te eten.

Slaapbol of maankop, Papaver somniferum, de opiumleverancier, staat in vele tuinen. Het is een éénjarige papaver met stevig blauwgroen blad waarvan tuinvormen met grote, pioenvormige bloemen bestaan. Toevallige vergiftigingen komen niet voor.

Alruin, Mandragora officinalis, is zo goed als niet in tuinen te kweken. De plant is erg moeilijk in cultuur en houdt van veel kalk in de bodem.

Gevlekte scheerling, Conium maculatum, is een grote schermbloemige van de waterkant. Het gif ervan is sterk en dodelijk. In de oudheid diende het voor terechtstellingen. Het beroemdste slachtoffer van gevlekte scheerling is ongetwijfeld Socrates. Er bestaat enkel gevaar als de wilde plant voor peterselie of selderij wordt aanzien.

 

54066 reacties

 • Reactielink here dinsdag, 18 maart 2014 10:19 Geplaatst door here

  Why does this have to be the ONLY reliable source? Oh well, gj!

 • Reactielink carpinteyrotih dinsdag, 18 maart 2014 10:17 Geplaatst door carpinteyrotih

  Normally, grownup guys and women can pick the flexibility oakleys holbrook fake identified by their particular person info, building making use of the option via -. fifty to -3. Zero. The size is securely relevant to eyesight difficulties also to present usually means of Oakley tones. It is really heading without will need of include stating that these kinds of inexpensive oakley shades are generally promoted from negligible price tag, predicted to extreme rivals within from the industry- this may the right way oakley holbrook polished black get believed to become a typical phenomena among the pretty much all merchandise.
  Higher good quality superb fantastic Men's oakley radar path for sale made use of in to believed getting a procedure declaration. you will the excellence ideal the moment you take a look at a reduced-priced established of Sunglasseswith important quite ideal rated wonderful sizeable kind men's??? Oakley shades. the definitely incredible superb Sunglassesare the ideal consequence of a significant sizeable volume of numerous years of devoted in addition to appreciable oakley gascan ducati sunglasses stated technological investigate. The actual considerable definition optics strategies utilized working with the Oakley maker is at unquestionably unique produced to boost the vision greatest appreciable superb in a important significant amount of components on your call lens.Oakley shades took dilemma with regard to vision stability a person stage even more. Probably couple other high-quality shades offer the exact same requires. A lot of these meet up with or maybe exceed ANSI basic safety requirements. Great perception decides that anybody who usually engages in energetic outdoors sporting things to do might select the proper fascination security accessible. This more requirements that any individual oakley gascan iridium that is demanded within an outside the house work spot may well workout just the exact same serious warning. Oakley sunglasses are from the space!

 • Reactielink pletcherohw dinsdag, 18 maart 2014 10:16 Geplaatst door pletcherohw

  Commonly, experienced males and girls have quite a few alternatives to manage with common oakley half jacket vs flak jacket vision difficulties, precisely, get in a natural way established treatment, get vision surgery together with organized up on Oakley sunglasses. Therefore, putting on Oakley sunglasses spectacles is actually shown the actual most protected and several practicable way. oakley sunglasses affordable are typically nearly all of feasible one of many most wonderful vision correcting instruments regarding almost all eye- disease-struck individuals. Even now, Oakley sunglasses spectacles can now be structured up in wearers??? personal necessities and demands.When other sunglasses specified for a lot of functionality in addition to a large amount of fashion sense Oakley sunglasses remaining the pack as well as enable purpose rule. Most likely the state-of-the-art staff associated with complex engineers to deal with eyewear due to the fact Ben Franklin designed oakley radar ebay the bifocal, Oakley still left the other individuals inside the filth.

  Oakley is known for its sleek appears inside its merchandise and it is also renowned for its really significant high-quality functionality. Oakley watches have become quite well-liked above modern yrs and therefore are a great deal made use of by eager sportsman. The timepieces are designed oakley gascan hat beautifully for skiing, snowboarding, browsing, hiking and jogging. There are lots of differing kinds of Oakley watches to cater for your variety of different need to have and sporting uses. You are able to make a choice from digital watches along with analog products. Listed here can be a standard rundown of the forms of Oakley watches which are readily available.

  The Oakley Crush look at gives Swiss Quartz motion merged with an analog date show. The timepiece takes advantage of luminous/stainless metal palms, brushed chrome steel markers and radar pitch oakley bezel. This can be an Oakley men's watch and is also water resistant as much as 100 meters.An additional male view from the Oakley look at assortment may be the Oakley Detonator which happens to be an analog wrist enjoy which has a black band. There are several awesome features within this assortment these kinds of as Swiss Quartz motion, chronograph, mineral crystal with anti-reflective coating, sub dials, a day display and silver-tone luminous palms. This is the incredibly hanging cheap oakleys timepiece and it has a rather gadgety enchantment a result of the range of characteristics.

 • Reactielink fence dinsdag, 18 maart 2014 10:15 Geplaatst door fence

  http://flirtonlinecasino.com Flirt online casino

 • Reactielink Viagra without Prescription dinsdag, 18 maart 2014 10:13 Geplaatst door Viagra without Prescription

  Last one to utilize this is a rotten egg!

 • Reactielink share dinsdag, 18 maart 2014 10:04 Geplaatst door share

  My problem was a wall until I read this, then I smashed it.

 • Reactielink get free auto insurance quotes from top dinsdag, 18 maart 2014 10:03 Geplaatst door get free auto insurance quotes from top

  The expertise shines through. Thanks for taking the time to answer.

 • Reactielink how to get viagra pills dinsdag, 18 maart 2014 09:58 Geplaatst door how to get viagra pills

  Thanks for the insight. It brings light into the dark!

 • Reactielink car insurance quotes dinsdag, 18 maart 2014 09:57 Geplaatst door car insurance quotes

  Good point. I hadn't thought about it quite that way. :)

 • Reactielink www.autocoverageonline.net dinsdag, 18 maart 2014 09:50 Geplaatst door www.autocoverageonline.net

  Now that's subtle! Great to hear from you.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.