ellendee-banner

HEKSENKRUIDEN: Gruwel en illusie

Er zijn honderden tuinplanten en onkruiden waarover wat te vertellen valt. Over doornappel, bilzekruid, wolfskers en andere giftige heksenkruiden kun je hele romans schrijven: de verhalen spreken sterk tot de verbeelding.

Ze zijn huiveringwekkend en getuigen van gevaarlijke vooroordelen en menselijke oerangst.

In de vroege middeleeuwen woonden er in onze contreien vroede vrouwen, hexa’s genaamd, die in de bossen in gemeenschappen leefden en oude kennis bewaarden en doorgaven. Ze waren vertrouwd met de natuur, leerden van de dieren en gebruikten kruiden om de kwalen van het lichaam te genezen. Zelfs voor hartenpijn hadden ze liefdesdrankjes als medicijn. Ze genoten ontzag en achting, ook van de eerste christen monniken. Maar toen de abdijen de wouden begonnen te ontginnen, werden de hexa’s teruggedreven. In kloosters en abdijen waren boeken heilig. Boekenwijsheid en monnikenwerk verdrong vrouwelijke intuïtie en verbeeldingskracht. Vanaf dan werden de toveressen gevreesd en geschuwd. Op het eind van de middeleeuwen wordt de vrouw langzamerhand aanzien als bron van alle kwaad. In de zo geroemde Renaissance was het hek van de dam. De heksenjacht kon beginnen.

Duivelse liefde

In de zestiende eeuw brak de dijk van het gezond verstand: iedereen geloofde in heksen en er ontstond een heksenwaan die miljoenen levens kostte. Zelfs vermeende heksen waanden zich een heks en wie niet in heksen geloofde, was er uiteraard zelf één. En daarmee was de duivelse cirkel van collectieve waanzin rond. In de veertiende eeuw had Filips de Schone al een complot van de duivel verijdeld en zijn tegenstanders, de ridders van de tempeliersorde, ontmaskerd als handlangers van de duivel. Ze werden gruwelijk afgeslacht. Het was maar een voorgerechtje van wat de Renaissance in petto had. De perverse paus Innocentius VIII vaardigde een bul uit waarin hij gewaagde van een netwerk van duivelvereerders, minnaars en minnaressen van de duivel, die “door misdaden en gruwelen de dracht van zwangere vrouwen, het jongen van het vee, de vruchtbaarheid der aarde, van de wijndruiven en van de fruitbomen belemmeren... Kwaad is vrouwelijk Die bul was maar een begin. De dominicanen Sprenger en Krämer schreven één van de afschuwelijkste boeken uit de wereldliteratuur, de ‘Malleus Maleficarum’ of ‘Heksenkamer’. Vanaf dat ogenblik was elke vrouw verdacht: “Een vrouw die niet aan een man geraakt, zoekt omgang met de duivel”. Letterlijk alles kon een vrouw verdacht maken: zwakzinnigheid, lelijkheid, moedervlekken, bijzondere schoonheid, een lichaamsgebrek, het opzoeken van de eenzaamheid, uitzonderlijke vroomheid. Zelfs maagdelijkheid was geen bewijs van onschuld. Want volgens de godgeleerden was omgang met de duivel heel goed mogelijk bij ongerepte maagdelijkheid.

Waterproef en heksenwaag

Om na te gaan of de verdachte vrouw een heks was, gaf de waterproef uitsluitsel. De vermeende heks werd met de duimen aan de tenen gebonden en ruggelings aan een touw in het water neergelaten. Als ze bleef drijven was ze een heks: zelfs het water stootte haar af! Vaak werd er geknoeid met de proef want tegen de duivel was alles veroorloofd. Beulen folterden haar tot ze bekende en de namen van andere heksen noemde. Ook het duivelsteken, het stigma diabolicum, gold als bewijs: een wrat, een litteken, een moedervlek, ongevoeligheid voor pijn... De meeste verdachte vrouwen eindigden op de brandstapel. Gelukkig was er nog een wetenschappelijke proef. Ze was gebaseerd op de stelling dat de heksen die door de lucht konden vliegen uiteraard ook lichter waren dan lucht. In Oudewater bij Utrecht stond de wereldberoemde heksenwaag. Van 1644 tot 1773 leverden de schepenen er een certificaat af dat de onschuld van het meisje of de vrouw bewees. Nooit werd er een vrouw te licht bevonden!

Heksensabbath

Om aan de vreselijke martelingen te ontsnappen, bevestigden de gefolterde vrouwen een verhaal dat hun door de ondervragers in de mond werd gelegd. In de eerste nacht van mei, de Walpurgisnacht, en soms zelfs wekelijks, kreeg de heks van de duivel een geheim seintje dat zij alleen kon horen. Dan smeerde ze zich in met een heksenzalf die bereid was uit het vet van ongedoopte borelingen en vloog, meestal op een bezemsteel, naar de plaats van bestemming. Daar volgde een liederlijke nacht met duivel. Ten slotte kreeg de heks haar instructies en een merkteken van de duivel.

Het echte recept

Er waren in die tijd van zelfkastijders en pathologische heiligen ook vrouwen die er heilig van overtuigd waren een heks te zijn of er alles aan deden er één te worden. Om op een bezemsteel door de lucht te kunnen razen, moesten ze de binnenkant van hun dijen met de volgende zalf inwrijven: Pluk bij volle maan en om middernacht de bladeren van de doornappel. Laat, tussen 24 oktober en 21 november wanneer de zon in de Schorpioen staat, een klein meisje met haar rechterteen wat bilzekruid uit de grond trekken en verzamel het zaad. Zoek dan een zwarte hond en bind zijn staart aan een alruin vast, maar dan één die groeit onder een galg waaraan een onschuldige was opgehangen. Stop eerst je oren toe, hou dan een vette pens voor de hond en laat hem de alruinwortel uittrekken. De alruin geeft daarbij zo’n verschrikkelijke schreeuw dat de hond ter plekke dood neervalt. Geen nood: het hondenvet heb je nodig voor de zalf. Je mengt er alle in een mortier fijngestampte ingrediënten doorheen. Kijk nog een laatste keer uw bezemsteel GT na en breng de zalf aan.

Een fabeltje?

Spijtig genoeg was de heksenwaan ooit afschuwelijke werkelijkheid. En al gelooft niemand nog in heksen, de heksenkruiden zitten nog steeds vol boordevol venijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is bovendien komen vast te staan dat doornappel, bilzekruid, alruin en andere kruiden wel degelijk gevleugelde hallucinaties en seksuele lustgevoelens kunnen opwekken. Een ander heksenrecept bevat zwarte nachtschade, doodkruid, alruin, slaapbol en gevlekte scheerling, stuk voor stuk planten met een sterk en soms een snelwerkend gif. Vele van de heksenkruiden behoren tot het giftigste uit onze (tuin)flora. De gevaarlijkste zijn doodkruid, Atropa belladonna, en in mindere mate zwarte nachtschade. Ze hebben glanzende bessen die er voor kinderen best verleidelijk uit kunnen zien.

Niet onderschatten

Zwarte nachtschade, Solanum nigrum, is een heel gewoon onkruid van moestuinen op zandgronden. De bladeren gelijken op die van de paprika, de witte bloemetjes op die van aardappel en de erwtgrote gladde bessen zijn eerst

groen en dan zwart. Voor een kind wordt de dodelijke dosis op 10 tot 20 bessen geschat.

De knikkergrote, blinkend zwarte bessen van het doodkruid, Atropa belladonna, bevatten atropine, een stof die nog steeds bij oogoperaties wordt gebruikt om het oog te verlammen. Vroeger druppelden de dames het in de ogen om grote pupillen en daardoor onweerstaanbare ogen te krijgen, vandaar de soortnaam belladonna, mooie vrouw. Atropine is uiterst giftig en de dodelijke dosis voor een kleuter wordt op drie bessen geschat. Het spreekt vanzelf dat u deze planten uit de tuin weert en als u ze tegenkomt bijtijds wiedt of dood schoffelt, tenzij je ze veilig kunt verbouwen. Hebben ze al zaad gevormd dan horen ze op de brandstapel thuis.

Bilzekruid, Hyoscyamus niger, en doornappel, Datura stramonium, komen af en toe in tuinen voor. De kans op vergiftigingen is miniem omdat de planten en de zaaddozen niet aantrekkelijk zijn om op te eten.

Slaapbol of maankop, Papaver somniferum, de opiumleverancier, staat in vele tuinen. Het is een éénjarige papaver met stevig blauwgroen blad waarvan tuinvormen met grote, pioenvormige bloemen bestaan. Toevallige vergiftigingen komen niet voor.

Alruin, Mandragora officinalis, is zo goed als niet in tuinen te kweken. De plant is erg moeilijk in cultuur en houdt van veel kalk in de bodem.

Gevlekte scheerling, Conium maculatum, is een grote schermbloemige van de waterkant. Het gif ervan is sterk en dodelijk. In de oudheid diende het voor terechtstellingen. Het beroemdste slachtoffer van gevlekte scheerling is ongetwijfeld Socrates. Er bestaat enkel gevaar als de wilde plant voor peterselie of selderij wordt aanzien.

 

54066 reacties

 • Reactielink carpinteyroglj dinsdag, 18 maart 2014 10:50 Geplaatst door carpinteyroglj

  Oakley sunglass is a style of substance to avoid sunlight rigorous stimulation for the human eyes. Sun shades is one thing that may safeguard your eyes through the problems with the scorching daylight. Health supplies, as people content society degree enhancement, sun shades and will be made use of as beauty or replicate particular form of specific components. As a consequence of the sun's rays which reach the floor of your earth, human include ultraviolet cornea and crystal is considered the most vulnerable to up damage the attention tissues, and "with cataract" is intently similar on the eye sickness. Affordable oakley frogskins fake sale is often obtained in cheapsunglassesdeal. The look of Oakley frames aid to be sure that these sun shades are extremely comfy, and well fitting. It really is no wonder they tend to be the manufacturer of choice for professional sportspeople.
  On account of the destruction of your ozone layer environment, as well as increase of men and women summer time out of doors routines, uv damage to human can't be neglected. Sporting sunglasses will be to safeguard the eyeball from uv damage, even so the fantastic way oakley gascan discount to pay distinctive attention to sun shades selection. According to the provisions of the worldwide standard, sunglass is stated as individual eye protection items category, for the reason that in the summer use sun shades are main function is to keep out stunning sunlight. Nevertheless, the worldwide typical and sunglasses subdivided into "fashion mirror" and "general oakley sunglasses flak jacket lenses objective use mirror. affordable sun shades have generally played a defining part in the evolution of eyewear. The company also manages to remain in the news with contributions to society and wonderful sunglass patterns. It is one of many leading producers of high quality sun shades. Typical of "fashion mirror" within the very low high quality prerequisites. For the reason that "fashion mirror" main excellent is design, the wearer focus is adornment, not defending features. Conventional of "general purpose in with mirror" quality demands are more serious, which include ultraviolet prevention, and to the custom oakley radars index deportee and prism diploma prerequisites. It's no surprise which they are frequently the brand name of option for skilled sportspeople.
  But how will you receive a set of sunglass and that is suited in your case? One of the best ways for you is go there to acquire the points you need. Should you have any query, you could click on this internet site too. Low-priced sun shades offer will provide you with the top assistance. We provide you a eyeglasses case along with a piece oakley frogskins white of clean fabric to keep the lens clean up. Also. They are on sale now, welcome to have a close glimpse.

 • Reactielink carpinteyrokzx dinsdag, 18 maart 2014 10:49 Geplaatst door carpinteyrokzx

  Whilst originally built for world-class athletes only, it is in fact now about the sector inside the mass sector position. Improved still, you may give you the option to order it for prescription-based! For anyone who rides within the harmful lines, you would undoubtedly want these oakley ducati gascan sunglasses affordable as being the final companion.
  However, if that doesn't match your style, you will have the opportunity to check out the Oakley Radar Path. However nonetheless one more invention using the athletes in your mind, this Oakley pair contains a hydrophobic lens coating which repels drinking water, dust, and pores and skin oils off the lenses. You will uncover also vents on the side through the oakley holbrook 24k for added cooling. The earpiece, just like the Oakley X-Squared, can be constructed from Unobtanium components to improve grip when sweaty or wet. The clarity you have in the lenses is superb and would provide nicely for cyclists, runners and also the like. It is really somewhat expensive, but to the high top quality and satisfaction, it'll be really worth every penny.
  Financial yet Elegant
  Numerous a time, we track down ourselves seeking some issue so badly although not ready to achieve it on account of its hefty tag worth. Proficiently, no anxieties right right here. As talked about just prior to, there is a pair of Oakley's for everybody. For a cheap but great and modish pair for prescription oakley holbrook root beer, take a look at Oakley Hijinx Sport Wrap Sun shades. Tend not to be fooled by its name ' this will be in essence excellent pair to be utilized as each day shades. The Hijinx Activity Wrap suits the facial area comfortably and its Plutonite lenses promise complete UV defense for your eyes. It could be the kind of oakley oil rig polarized that appears superb about the shelf and has a tendency to make you even show up exceptional any time you location them on. You may also choose to convert it to prescription sunglasses and it will not be any significantly considerably less great.
  Most of the gascan oakley sunglasses low cost are generated with just the highest high quality and if there is something that you may depend around the Oakley's, it definitely is their potential to generate steady, long lasting and cozy sunglasses. Like the founder Jim Jannard said, it really is "like absolutely almost nothing you've got at any time found, like certainly almost nothing you've at any time worn".
  So why truly must you choose Mens Oakley Sun shades? Due to the reality you are worthwhile.Much extra make a decision on at oakley sunglasses outlet.

 • Reactielink carpinteyroxeg dinsdag, 18 maart 2014 10:46 Geplaatst door carpinteyroxeg

  Later on, I attempted if you want to wipe the ship off having a key napkin, and failed to get cheap oakley oil rig sunglasses pretty a protracted way away. Cleaning soap and h2o did the publicity stunt just high-quality, nonetheless, which means will not wish to really need to vacation resort to make-up firewall removers in the event you shouldn't choose to (or are only doing work in lipstick). My lips didn't genuinely come to feel dried out if you end sporting the treatment all day long, that will was a nice shock. Inside this cheap real oakley sunglasses Decay mentions which the lip pencils incorporate moisturizing household oils, but Husband or wife failed to hope the idea a great deal dampness owing to a water resistant factors.

  It'd be quite irritating and also disgusting when components drinking water, sweat just one extra fluid obstructs the eyes and will not allow you to check out adequately. At their Oakley Juliet, individuals aim at eliminating these troubles fundamentally producing eyeglasses oakley sunglasses on sale really very well a repellant to help keep absent this sort of fluids and you simply just inside a set to admire the wonder of the correct eyesight. The property to repel mineral water is thought whilst hydrophobic properties the place hydro means liquid even though the information phobic emanates from phobia which means concern, in this case avoidance.

  Our very own apps of a great deal products are important for the cheap fake oakley sunglasses development of automobile shields and sunglasses but they could be prevented from lively while in the turn out binoculars as the principle inhibits light signal to some degree. A lot of modification has taken position daily to accomplish the purpose of repelling fluids correctly. Composite mixtures are made to properly lower the sunshine reflection what's more transmission of bulb throughout the oakley cheap sunglasses conventional zoom lens appreciably.

 • Reactielink get car insurance quotes dinsdag, 18 maart 2014 10:46 Geplaatst door get car insurance quotes

  Well I guess I don't have to spend the weekend figuring this one out!

 • Reactielink pfizer viagra dinsdag, 18 maart 2014 10:44 Geplaatst door pfizer viagra

  I will be putting this dazzling insight to good use in no time.

 • Reactielink cars insurance group 1 dinsdag, 18 maart 2014 10:44 Geplaatst door cars insurance group 1

  I feel so much happier now I understand all this. Thanks!

 • Reactielink erectile dinsdag, 18 maart 2014 10:43 Geplaatst door erectile

  That's a clever answer to a tricky question

 • Reactielink cycling impotence dinsdag, 18 maart 2014 10:38 Geplaatst door cycling impotence

  Weeeee, what a quick and easy solution.

 • Reactielink pletcherowp dinsdag, 18 maart 2014 10:36 Geplaatst door pletcherowp

  Bien connu Français fabricant Longchamp , lancé en 1948 , est l'un des les famille de renommée mondiale célèbre cuir . Longchamp en grand leader dans le personnalisé de fabrication , le leader top modèle conception , portable et fonctionnel pliantes concepts , ainsi comme plaine agréable prix d' terre , aujourd'hui , produits par le préliminaire peau tuyau étendue à sacs à main , ceintures, cuir à base gants , cravates en soie et foulards.

  Actuellement , pourquoi longchamp est si populaire commun préféré ? Sac Longchamp n'est tout simplement pas cher comme sac LV néanmoins il peut être robes . Il est possible d' donner Ny journal et Balzane sac de selle , pas l'intention habiller avec modèle vêtements commencer son beau longchamp pas cher pliage dimanche matin . Aussi il est possible de référence Isabelle Donna , chemise et cow-boy avec selle sac bordeaux Balzane obtenir faire le travail journée de travail . N'est-ce pas assez détendue ?

  Longchamp est le création en combinaison de modèle . Beaucoup de dames à proximité de comme obtenir eux, ils souvent c'est le idéal un particulier dans le . offre les dames contempler juste ce que le package le matin à retour , don robes . Vous savez déjà divers modèle vêtements doit divers . Alors beaucoup d' doit investir nombre dollars dans le . C'est certainement un énorme Dépenses pour environnement de bureau personnel . Longchamp est un sac bien connu souvent Type de vêtements . Ces jours i proposer paries tour Longchamp Eiffel le pliage version vous personnellement . Get et débourser plus d'argent sur les autres beaucoup d'autres .

 • Reactielink infinity cheapest insurance dinsdag, 18 maart 2014 10:33 Geplaatst door infinity cheapest insurance

  Pleasing you should think of something like that

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.