ellendee-banner

Gezondheidsmagazine i-Sana

BIESLOOK: Het fijnste van de Snipperkruiden

Een tuintje, hoe klein ook is altijd een verademing. Vooral in de lente is het een paradijselijke ervaring om weer naar buiten te kunnen en te gaan wroeten in de grond om een paar weken later de vruchten van zijn arbeid te plukken: van een krop heerlijke sla, tot wat tuinkruiden of bloemen.

Niet iedereen heeft het geluk over een stuk grond, een tuin, een hoekje te beschikken waar men de natuur een beetje naar zijn hand kan zetten. Dan maar op het balkon, want met wat bloempotten en potgrond kun je ook al halve mirakels verrichten die je alleen maar grote vreugde zullen verschaffen. En zelfs op de vensterbank van de keuken kun je al de natuur in huis halen, want tuinkruiden gebruikt iedereen en als je ze zelf kan kweken en zien groeien, ze verzorgen en nadien plukken en proeven, dan is het plezier dubbel zo groot. Denk maar aan bieslook, dat waardeert iedereen en groeit haast vanzelf.

Als het meezit overleven tijm en rozemarijn de winter. Bieslook doet dat altijd. Daarvoor maakt het slanke ondergrondse knollen. Heel vroeg in de lente loopt bieslook al uit. De naam is trouwens raak gekozen. De dunne, ronde bladeren gelijken wel op die van de mattenbies, al zijn ze veel fijner

Zelfs in de schaduw

Sommige vertegenwoordigers van de uienfamilie groeien van nature in de schaduw. Dat is onder andere het geval voor daslook, Allium ursinum, en bieslook, Allium schoenoprasum. Bieslook kan dus met goed gevolg op een overschaduwde plek groeien of in de schaduw van robuuste planten in de kruidentuin. Op een koele plek in nooit helemaal uitdrogende en toch goed ontwaterende grond zijn ze gemakkelijk te telen. Wanneer je ze op een rek in pot houdt, doe je er goed aan een voldoende grote pot te nemen en door het grondmengsel een afgestreken koffielepeltje waterkristallen toe te voegen.

Rond of plat, fijn en stevig

Bieslook is bestand tegen erg lage temperaturen. De plant is inheems in de bergen van Europa en Azië, van Ierland tot Siberië. In Japan en de koude delen van de Nieuwe Wereld. Zelfs in Alaska, komt de ondersoort Allium schoenoprasum var. laurentianum voor en in het hooggebergte groeit een forsere vorm die als Allium sibericum wordt aangeduid. Bieslook heeft roze bloempjes die alleraardigst zijn en even smakelijk als de pijpjes. Verwant is Chinese bieslook, Allium tuberosum. Planten van Chinese bieslook hebben niet alleen witte bloemen, maar ook platte pijpjes. Chinese bieslook vormt dichte pollen net als de nauwelijks te onderscheiden Allium ramosum die in Siberië groeit. De bloemen van deze laatste bieslooksoort gaan niet helemaal open. Ook zit er een fijn rood lijntje aan de buitenzijde van de bloemblaadjes.

In de Chinese keuken

De Chinese culinaire beschaving is eerbiedwaardig oud en mysterieus. Bieslook wordt langs de Gele Rivier al minstens 5000 jaar als toekruid gebruikt. Ook als tegengif en als bloedstelpend middel was het in zwang. Wisten zij al dat bieslook rijk is aan ijzer en dus goed voor het bloed? De smaak van bieslook is delicaat en uitstekend te combineren met roereieren, aardappelen en tomaten. Bovendien snipperen de fijne pijpjes zo handig. Bieslook verliest alle smaak en structuur bij het drogen. Je kunt de pijpjes wel invriezen. Gelukkig is dit subtiele toekruid zowat het hele jaar door in potjes te koop. De zachte smaak bevalt ook aan wie zijn neus ophaalt voor uien . Tranen bij het snipperen en verwerken komen zelden of nooit voor. In tegenstelling tot de pijpjes zijn de bloemen en hun stevige stengels prima te drogen. Bloembinders zijn van deze eigenschap goed op de hoogte...

Een blijver

Sinds de vroegste Chinese dynastieën bieslook waardeerden, heeft dit uitje stand gehouden. In de middeleeuwen mocht het in de kloostertuinen groeien en de eerste kolonisten namen het culinaire gebruik van deze gemakkelijk groeiende uiensoort mee naar de Nieuwe Wereld. Ook in de tuin is bieslook een overblijvend bolgewasje. Bovendien is het een van de weinige toekruiden die een plekje in de schaduw verdragen en liever in rijke grond wortelen dan in arme. Plantjes die in de volle grond staan, kunnen telkens tot op een zevental cm van de grond worden teruggeknipt, wanneer je de pijpjes wilt oogsten. Af en toe een pijpje plukken en tussen de tanden steken, mag uiteraard ook. Misschien is het dat wel wat bieslook bij vele tuiniers zo populair maakt. Een blaadje is zo geplukt en ook kinderen houden van de zachte uiensmaak. Bieslook laat zich gemakkelijk zaaien. Doe het in het voorjaar in een zaaiteiltje en plant de zaailingen als ze een 12-tal cm hoog zijn in plukjes van een 10-tal exemplaren uit. Je wint echter veel tijd wanneer je een paar plantjes in pot koopt en in de tuin uitplant. Je vindt ze zowel bij kwekers, in tuincentra als op de wekelijkse markt.

 

18074 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.