ellendee-banner

Gezondheidsmagazine i-Sana

Yoghurt verbetert immuunsysteem van ouderen

Het immuunsysteem bepaalt in hoge mate onze respons tegenover schadelijke indringers in het organisme, maar ook onze afweer tegen ziekten zoals reuma, MS, allergie enz... die we auto-immuunziekten noemen. Het darmmilieu speelt een belangrijke rol in de opbouw van dat immuunsysteem of weerstand.

Gezonde darmen staan voor een sterke weerstand en dus kunnen we heel wat aanvallen en ongemakken, maar ook ziekten de baas: met andere woorden, het lichaam bouwt daarmee aan zijn eigen verdediging. Sommige producten, medicijnen, en gewoonten plegen een aanslag op die weerstand doordat ze het bacterieleven in de darmen verstoren: ze zadelen het lichaam met een slechte flora op. Dat kan worden verholpen door het lichaam weer goede bacteriën ter beschikking te stellen, waarmee aan die weerstand kan worden gebouwd.

n dat verband zijn al talrijke proefnemingen gedaan om na te gaan wat de invloed is van het darmmilieu op de gezondheid. Mensen met een gezonde flora worden minder vaak ziek en dikwijls is het lichaam in staat zelf zijn verdediging te organiseren. Ook bij allergiepatiënten en mensen die vaak verkouden zijn, merkt men een verziekte darmflora op. Daar kan natuurlijk iets aan gedaan worden en dat werd bewezen door proefnemingen aan de universiteit van Nieuw- Zeeland.

Lactobacillen

 

Aan de universiteit van Massey in Nieuw- Zeeland werden proefnemingen gedaan met een dertigtal vrijwilligers in de leeftijd van 63 tot 85 jaar. Men wou de invloed van lactobacillen op het immuunsysteem nagaan. De studie verliep in drie fasen die telkens één week duurden. De eerste week werd aan de proefpersonen gevraagd dagelijks 200 ml magere melk te drinken. De tweede week werd de magere melk vervangen door yoghurt of een magere melk waaraan de lactobacillus bifidus werd toegevoegd. De derde week ging het weer om magere melk. Tegelijk werd op het einde van elke fase een bloedstaal genomen om de effectiviteit van de bifidusbacterie of het „probioticum” te controleren. Uit de rapporten bleek dat het probioticum bifidus, dat ook in magere yoghurt aanwezig is, het aantal T-lymfocyten doet stijgen en dat de macrofagen (de soldaten in de witte bloedlichaampjes die schadelijke indringers zoals virussen en bacteriën moeten liquideren) veel actiever zijn. Als ze enkel magere melk gebruikten, zag men deze toename van de immuniteit niet optreden. Een yoghurtje als dessert is dus heel gezond! Maar ook een voedingssupplement met probiotica kan bijzonder worden aanbevolen, zowel in tijden van allergie als bij een verzwakt immuunsysteem of als preventieve maatregel. Uiteraard om de ongemakken van antibioticagebruik te verhelpen, is een probioticum zeker op zijn plaats.

 

54325 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.