ellendee-banner

Gezondheidsmagazine i-Sana

Wat veroorzaakt explosie van jeugddiabetes?

Suikerziekte of diabetes wordt als een welvaartsziekte beschouwd. Normalerwijze zou je verwachten dat ze vooral ouderen treft. Omdat in het lichaam van oudere mensen hier en daar wat kan haperen, kunnen ook de eilandjes van Langerhans in de pancreas het laten afweten of niet voldoende insuline produceren.

Een en ander heeft te maken met leeftijd, zwaarlijvigheid, dieet, gebrek aan beweging en familiale antecedenten. De voeding aanpassen, meer bewegen en vooral zwaarlijvigheid voorkomen of behandelen, is daarvoor een oplossing. Het probleem is evenwel dat steeds meer jongeren het slachtoffer worden van diabetes, type 1 zoals dat wordt genoemd. Over de oorzaak daarvan is men het nog altijd niet eens, hoewel hier genetische factoren niet uit te sluiten zijn. Toch worden de Westerse voeding en het geneeskundig gedrag met de vinger gewezen.

Opvallend is inderdaad dat steeds meer jongeren en zelfs heel jonge kinderen al het slachtoffer kunnen worden van diabetes type 1. Een dergelijk probleem weegt niet alleen op hun actuele gezondheid, maar legt ook een zware hypotheek op hun toekomst. Ze moeten hoogste discipline nastreven in gedrag en voeding en zeker goed gedoseerde medicijnen nemen, hun leven lang. De vraag is evenwel, hoe is het zover kunnen komen? Wat mag de oorzaak dan wel zijn van deze plotse toename die we de jongste jaren zien.

Vaccinatie?

Uit een studie van Dr. Classen in Finland blijkt dat het drinken van grote hoeveelheden koemelk in de jeugd tot een ontspoorde afweerreactie tegen de eilandjes van Langerhans in de pancreas kan leiden. Het zijn precies de eilandjes van Langerhans waar de insuline wordt geproduceerd. Als er een broer of zus in het gezin is die al het slachtoffer werd van suikerziekte, blijkt dat wie een halve liter koemelk per dag drinkt, vijf keer meer kans heeft op jeugddiabetes dan kinderen die veel minder koemelk drinken. Borstvoeding blijkt deze kans aanzienlijk te verkleinen, maar men heeft er nog geen uitleg voor, evenmin als men reeds een uitleg kon geven over het feit waarom koemelk de vatbaarheid voor diabetes bij jongeren kan vergroten. Volgens Dr. Virtanen van de universiteit van Tampere zou het best kunnen dat koemelk het immuunsysteem tegen zijn eigen cellen keert door de insulineproducerende cellen aan te vallen. Dit onderzoek wordt door andere wetenschappers in twijfel getrokken. Dr. Barthelow en Dr. Classen zijn van mening dat het vooral vaccinaties zijn en vooral de multivaccins die zich agressief tegen de eigen lichaamscellen gaan keren. In de New Zealand Medical, een medisch blad in Australië stond te lezen dat na een massale vaccinatiecampagne tegen hepatitis B, bij baby’s van zes weken en ouder, het aantal gevallen van diabetes type 1 met meer dan zestig percent was gestegen.

Polyvaccinatie blijkt volgens deze artsen op zo’n jonge leeftijd dus NIET alleen maar voordelen te hebben. Volgens Dr. Classen zijn verschillende vaccinaties zoals die tegen hepatitis B, en bof, rode hond en mazelen, in verband gebracht met het toenemende risico op diabetes type 1. Deze gegevens worden thans op grote schaal onderzocht bij Amerikaanse mariniers. De uitslag van deze studie wordt eerlang verwacht.

 

31605 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.