ellendee-banner

Gezondheidsmagazine i-Sana

Meer noten: minder cholesterol

Iedereen is bang van cholesterol. We leven in een tijd waarin cholesterol een echte hype is op het vlak van gezondheid. En toch is cholesterol heel normaal, ja zelfs levensnoodzakelijk. Het is daarom verstandig om de producten die worden aanbevolen om de cholesterol te verlagen,

met de nodige kritiek en gezond wantrouwen te beschouwen, want slechts 3 percent van de cholesterol in ons bloed wordt ons aangereikt door de voeding. De rest maakt het lichaam zelf aan. Enkel door voeding die cholesterol bevat te schrappen, kun je de klus dus niet klaren en de cholesterolbalans in het lichaam helemaal in toom houden. Het regelmechanisme wordt door het lichaam bepaald: hoe minder cholesterol je “eet”, des te meer zal de lever die zelf aanmaken. Het is dus beter iets te doen aan de oorzaak, dan wel het symptoom te bestrijden, enkel door de cholesterol in de voeding achterwege te laten. Toch is het wel van belang wat je eet, omdat de cholesterol die in het lichaam wordt aangemaakt, afkomstig is van vet. Niet de cholesterol in de voeding, maar wel het vet in de voeding kan de bepalende factor zijn.

De cholesterol die in de bloedsomloop circuleert, wordt in de lever aangemaakt uit vet. Elke soort vet heeft andere kwaliteiten. Het is gemakkelijk te begrijpen dat er van het ene vet andere cholesterol gemaakt kan worden dan van het andere vet. Het cholesterolgehalte en de verhouding tussen HDL (high density lipoproteïnen) en LDL (low density lipoproteïnen) cholesterol in het bloed is afhankelijk van het soort vet dat men binnenkrijgt en niet zozeer van het cholesterolgehalte dat het voedsel zelf bevat. We weten dat de HDL de goede cholesterol is en een beschermende functie heeft t.o.v. hart- en vaatziekten. Mensen zijn bang van eieren, vanwege het cholesterolgehalte, terwijl het soort vet dat ze eten veel meer van belang is en een veel funestere rol kan spelen.

Soort vet is van belang

 

Iedereen kent wel verzadigd vet en onverzadigd vet. Maar er is ook het minder bekende, maar wel het gevaarlijkste van allemaal: transvet. Verzadigd vet komt voor in vlees en vleeswaren. Onverzadigd vet zit in plantaardige voedingsmiddelen en plantaardige vetten (denk aan zonnebloemolie) en in ‘zwem’ eiwitten (denk aan visolie). Transvetten komen in de natuur eigenlijk niet voor. Zij zijn ontstaan in de fabriek doordat vloeibare plantaardige vetten gehard worden of in de eigen keuken fel zijn verhit. Deze vloeibare vetstructuur wordt dusdanig veranderd dat ze smeerbaar worden.

Mijd transvet

De verandering van de vetstructuur maakt dat transvetten niet door het lichaam als ‘natuurlijk’ worden ervaren. Als ze bij gebrek aan andere vetten door het lichaam gebruikt worden, tast dit de integriteit van de celstructuren aan. Celwanden waar transvetten in zitten, zijn niet meer flexibel en knappen snel stuk, met alle gevolgen Gebruikers hiervan lopen dus meer risico op beroerte en hartinfarct. Vooral de transvetten werken cholesterolverhogend. Dus moeten voedingsmiddelen waarin deze transvetzuren verborgen zitten sterk worden gemeden: *bak-, braad- en frituurvet (met uitzondering van ossewit en kokosvet) *koffiewitmaker (creamer - met uitzondering van kokoscreamer) *koekjes en gebak *in of met hete olie bereide producten *gefrituurde producten (met uitzondering van in ossewit of kokosvet gebakken zaken) *alle kant en klare producten waarin geharde plantaardige olie is verwerkt *pizza’s, zoutjes, chips enz.

Verhouding verzadigd/ onverzadigd corrigeren

Ons lichaam heeft vet nodig, ook verzadigd vet. En dus is het beter om de verhouding verzadigde tegenover (meervoudig) onverzadigde vetzuren te corrigeren, liever dan het blind schrappen van verzadigde vetten. Ideaal is de verhouding verzadigd/ onverzadigd 4/1. Ons voedingspatroon kent in de regel een verhouding van 20/1. Hier moet dus nog heel wat worden verbeterd. Volkeren die de verhouding 4/1 benaderen, kennen nauwelijks hart- en vaatziekten. Ook bijzonder is dat deze volkeren in de regel veel vis en/of olijfolie eten en nauwelijks transvetzuren. Dat geeft toch te denken. Verzadigde vetzuren hebben, als ze in een ongunstige verhouding voorkomen, de eigenschap vaten dicht te slibben en de elasticiteit van celwanden te verlagen. Hou er wel rekening mee: het gaat om de verhouding!

Verzadigde vetzuren zitten in:

• vlees en vleesproducten

• kaas, roomboter, slagroom

• kokosnoot, kokosolie en kokosvet

• chocolade

• ossewit

Onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV) werken positief in op de elasticiteit van de bloedvaten, ruimen verzadigde vetten op (voorkomen dus het dichtslibben) en zijn gemakkelijker verteerbaar dan verzadigde vetzuren.

Onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigde vetzuren zitten in:

• pindakaas • sesampasta

• vette vissoorten en visolie capsules

• plantaardige olie (met uitzondering van kokosolie)

• noten

• zonnebloempitten

Andere Cholesterol_verhogende factoren

Vetten zijn niet de enige boosdoeners die het op hart en bloedvaten hebben gemunt. Er zijn nog andere factoren die de cholesterol in negatieve zin beïnvloeden:

• Stress, geestelijke inspanning

• Roken, alcohol, koffie

• Transvetten (zie boven)

• Geraffineerde koolhydraten (suiker, witmeel, snelle hap)

• Kant en klare producten (pakjes, zakjes, potjes, pizza’s, snacks)

• Magnetron (de straling verandert de structuren)

• De pil

Cholesterol_verlagende factoren

Gelukkig kunnen we door ons gedrag en voeding ook een gunstige invloed uitoefenen op het cholesterolniveau, de balans en dus het risico op problemen met hart en bloedvaten beperken.

• Vette vissoorten (aal, haring, sardientjes, makreel)

• Oliezuur (in olijfolie)

• Laurinezuur (vooral in kokosolie en kokosvet en in mindere mate in roomboter)

• Groente en fruit (de vezels die erin zitten, dus sap werkt niet)

• Tarwekiemen en andere spruitgroente (taugé, alfalfa)

• Lecithine (in sojabonen, tarwekiemen, eidooier)

• Knoflook, uien • Aubergines, wortels

• Vitamine B, C en E • Cacao (neem chocolade met 70% of meer cacao - melk is de cholesterolverhogende factor)

Noten zijn cholesterolverlagers

Volgens een recente studie aan de Loma Linda universiteit kan het eten van gemiddeld 67 gram noten per dag (een klein zakje) het cholesterolgehalte met niet minder dan 7,4 percent verminderen. De noten kunnen volgens de experts de absorptie van cholesterol blokkeren. Britse experts bevestigen dit onderzoek, onderstrepen dat noten tot een gezond dagelijks dieet behoren, maar waarschuwen er voor de noten puur te eten en niet in een vorm die bedekt is met suiker of zout. Men was vroeger al op de hoogte van het nuttige effect van noten op de gezondheid, maar recente wetenschappelijke studies hebben het medische welzijn er van onderstreept. Het maakte eigenlijk niet zoveel uit over welke soort noten het ging. Hoofdonderzoeker Dr. Joan Sabate: “De onderzochte mensen aten gemiddeld 67g noten per dag en dit over een periode van drie tot acht weken. Naast een verbetering van het cholesterolgehalte zag men ook een relevante vermindering van de waarden van de triglyceriden, een vorm van bloedvet dat gerelateerd is aan hart-en vaatziekten. De gunstige invloed was het minst uitgesproken onder mensen die last hadden van overgewicht.”

Het is nog niet helemaal duidelijk waaraan de noten dit effect te danken hebben, maar men gaat er van uit dat het vooral is vanwege de plantensterolen die ze bevatten, waarvan men weet dat ze interfereren met de absorptie van cholesterol. Volgens hoofdonderzoeker Joan Sabate moet de consumptie van noten worden aangeprezen en moet het deel gaan uitmaken van het dagelijks voedingspatroon. De verlaging was wel dosisafhankelijk, maar niet soortafhankelijk. Het maakt dus niet uit welke noten we eten, wel de hoeveelheid is van belang.

Dr. Ellen Mason van de Britse cardiologischliga onderschreef deze conclusies, gaf elke Brit de raad meer noten te eten, maar te vermijden van soorten te kiezen die behandeld zijn met suiker of zout. “Afgezien van gezouten pinda’s in de kroeg, noten in suikerhoudende granen of de traditionele zoete nootjes in kerstpakketten, ontbreken noten grotendeels in onze voeding,” voegde ze eraan toe. Deze studie werd uitgevoerd door onafhankelijke onderzoekers.

 

30721 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.