ellendee-banner

Gezondheidsmagazine i-Sana

Kan je slaaptekort inhalen?

Recent is nog maar eens gebleken dat de Belgen het meest slaappillen slikken van alle Europeanen. We zitten niet alleen met een cultuur van pillen slikken, maar duidelijk ook met een slaapprobleem. Stress, overgewicht, roken, problemen in de relatie en op het werk, onduidelijke planning, gebrek aan lichamelijke beweging, te laat eten, te zwaar tafelen, het zijn allemaal mogelijke oorzaken van een slaapprobleem.

Ook hersenschade en een onregelmatige levensstijl kunnen slaapprobleem in de hand werken. Maar de cultuur van laat opblijven, te lang televisiekijken en op den duur te lui zijn om naar bed te gaan, maakt dat velen een slaaptekort vertonen. Dat kan uiteindelijk tot problemen leiden aan de spijsvertering, het zenuwstelsel, maar ook aan hart- en bloedvaten, want een slaaptekort kan ook hoge bloeddruk in de hand werken. Een nachtje minder goed slapen is geen probleem, maar langdurig slaaptekort kan ernstige storingen veroorzaken. En kun je slaaptekort dan niet inhalen de volgende nacht, de volgende week, de volgende vakantie? Neen, helemaal niet!

Vooral vrouwen en dan zeker werkende moeders met kinderen vertonen het meest slaaptekort. Nochtans hebben vrouwen meer slaap nodig dan mannen. Een Brits slaapexpert, dr. Jim Horne heeft de slaapproblemen in zijn land onderzocht en kwam tot de conclusie dat het vooral vrouwen zijn die lijden onder slaaptekort. Ze hebben dan meestal ook een dubbele taak en raken op den duur overstuur. De hersenen van vrouwen zijn complexer dan die van mannen en vrouwen gebruiken ze ook op een andere manier, stelt de wetenschapper. De hersenactiviteit is ook bepalend voor de behoefte aan slaap. Hoe meer of hoe intenser de hersenen overdag worden ingezet, des te meer slaap er nodig is om te recupereren. Vrouwen nemen meer lasten op zich, hebben een dubbele of driedubbele taak, moeten meewerken voor de kost, doen het huishouden en voeden uiteindelijk nog eens de kinderen op, terwijl de man hen ook vaak inschakelt als hulpje voor zijn eigen hobby’s of taken. Vrouwen zijn wel bedreven in multitasking , maar dàt precies vergt heel wat van het brein en dat kan niet zonder voldoende slaap en zonder goed uitgerust te zijn.

Meer slaap bij meer stress

Ook stress doet de slaapbehoefte toenemen en vrouwen zijn in het algemeen wat zorgelijker ingesteld dan mannen. Daarenboven zijn de partners niet altijd gelijkgestemd, want er zijn ochtendmensen en nachtuilen. Dat leidt vaak tot discussies tussen man en vrouw. Uit onderzoek blijkt dat een vrouw gemiddeld twintig minuten meer slaap nodig heeft dan een man. Sommigen snoeven wel dat ze kortslapers zijn en dat ze met weinig slaap toekomen. Maar dat is meer stoerdoenerij dan wetenschappelijk verantwoord. Napoleon noemde iedereen die meer sliep dan zes uur, een luiaard. Maar hij leed zelf erg veel aan migraine en zo genietbaar was hij ook niet altijd. Slaap inhalen is trouwens ook een lastige opdracht, zo stelt de Harvard Medical School. Hun onderzoek wees uit dat tien uur extra slaap in het weekend niet de twee nachten per week compenseren waarin u het met zes uur moest stellen. De reactietijd en de focus blijven nog steeds lager dan na volledige nachten slaap. Dat komt omdat de slaap in verschillende fazen verloopt en tijdens de extra rusttijd de slaap niet dezelfde kwaliteit haalt als tijdens een gewone nacht.

Niets gaat boven regelmaat

Als men jong is, kan men natuurlijk meer verdragen en recupereert men sneller. Dat is vaak nodig, want in een gezin waar een baby komt, wordt vaak alles onderste boven gehaald. Mama zou in principe meer slaap kunnen gebruiken dan tevoren, maar eigenlijk loopt het meestal anders en in de praktijk draait het uit op het tegendeel. Jonge vaders vinden zelfs dat moeder de vrouw als ze in zwangerschapsverlof is voldoende tijd heeft om overdag te recupereren zodat zij ’s nachts maar moet opstaan en hij rustig verder kan slapen. Voor vrouwen is dat niet evident. Ze zijn nog niet helemaal hersteld en bovendien komen ze niet aan voldoende herstellende slaap toe. Hun dagtaak in het gezin is zwaarder dan normaal en op den duur raken ze in een uitzichtloze situatie: stress, slapeloosheid, vermoeidheid, depressie. Vrouwen die borstvoeding geven staan er ‘s nachts alleen voor, zogenaamd omdat hun man toch niets kan bijdragen. Als beide partners weer aan het werk zijn, is het belangrijk de verantwoordelijkheden te delen. Als het moet ook ‘s nachts. Al komt het erop aan ook de baby duidelijk te maken dat de nacht dient om te slapen. Zo is het belangrijk de baby het onderscheid tussen dag en nacht te laten aanvoelen. Hem in de namiddag in een rustige en verduisterde kamer leggen voor een stevige tuk is geen goed idee. Een lichtere slaap overdag zorgt voor een diepere slaap ‘s nachts. Daarom is het aangewezen hem overdag in de woonruimte te laten terwijl hij slaapt. ‘s Nachts moet hij enkel aandacht krijgen als het nodig is. Knuffelen is een bezigheid voor overdag. Op die manier krijgt de baby ook een gevoel dat er een verschil is tussen dag en nacht!.

Tips om goed te slapen

Een goede slaap is van levensbelang voor een lang en gelukkig leven. Bij slaaptekort gaan de organen en vooral de zenuwen er onder lijden. Kan je niet slapen dan zijn er toch voldoende natuurlijke middelen bijvoorbeeld op basis van Valeriana, Escholtzia, Passiflora, enz... om een natuurlijke slaap te kunnen vatten, zodat niet meteen naar zware chemische slaapmiddelen moet worden gegrepen. Ze zijn vaak verslavend en niet goed voor een normaal herstel van het organisme.

Nog een paar tips:

• Probeer een regelmaat in te bouwen: altijd op hetzelfde uur gaan slapen is beter dan onregelmatige tijdstippen te zoeken.

• Zorg er voor dat je voldoende lichaamsbeweging hebt, dat bevordert de slaapbereidheid.

• Eet ’s avonds niet te laat en niet te copieus, dat bemoeilijkt het inslapen.

• Vermijd fel licht kort voor het slapen gaan. Werken op de computer of laat tv kijken is niet het allerbeste.

• Werk niet in de slaapkamer en hou de computer daar buiten.

• Drink geen koffie na de middag en rook niet, want dat kan de slaap verstoren.

• Zorg voor een ontspannend ritueel: een goed gesprek, een leuk boek, een lichte wandeling. Het zandmannetje zal spoedig komen!

 

 

 

23916 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.