ellendee-banner

Gezondheidsmagazine i-Sana

Hoe krijg je goede cholesterol?

We willen allemaal graag oud worden, maar niemand wil graag oud zijn... Hoe kun je nu gezond ouder worden en je toch niet oud voelen? Hoofdprobleem is hart- en vaatziekten voorkomen. Dat kan door een verstandig dieet en voldoende beweging. Want aderverkalking is gevaarlijk.

Het vernauwt de bloedvaten. Als een bloedstolsel een kransslagader dan nog plots helemaal afsluit, ontstaat een hartinfarct of hartaanval. Door die afgesloten kransslagader krijgt het bijbehorende gedeelte van de hartspier geen zuurstof meer en sterft af. Maar wat zijn nu signalen en hoe kun je het risico op aderverkalking en dus hartziekten verkleinen? Uit onderzoek blijkt dat zelfs luchtvervuiling een nadelige rol speelt.

Je hoeft het niet zover te laten komen tot dringend medische behandeling noodzakelijk wordt. Er zijn voortekenen zoals pijn na beweging en ademnood, die er op wijzen dat er wat hapert aan de bloedsomloop en dat het dus tijd is het roer om te gooien wil je nog comfort en veiligheid hebben in het leven zonder al te grote medische ingrepen.

Vervuilde lucht en aderverkalking

Alles wat rondom ons gebeurt, heeft invloed op onze gezondheid, dat wisten we. Maar dat de kwaliteit van de lucht zelfs aderverkalking in de hand kan werken, is nieuw: Duitse onderzoekers hebben vastgesteld dat wanneer men sen in vervuilde lucht leven, dit de bloeddruk doet stijgen en een verhoogde bloeddruk bevordert aderverkalking. Vooral het dichtslibben van de hersenvaten wordt hierdoor in de hand gewerkt. Dit kan een beroerte tot gevolg hebben. Maar ook de kransslagaderen en de nieren lijden eronder. Tot nu toe werd gedacht dat luchtverontreiniging vooral longziekten veroorzaakte. Het onderzoek bevestigt nog eens het belang van een schoon milieu.

Aderverkalking voorkomen

Voor een deel is aderverkalking erfelijk, maar voor een groot deel ligt het ook aan de leefwijze. Om de kans op een infarct zo klein mogelijk te houden, kun je best het volgende doen: -Niet roken is het allerbelangrijkste! -Gezond eten: liefst 300 gram groenten per dag en minstens 2 stuks fruit. Weinig dierlijke vetten, behalve visolie, vanwege de Omega-3-vetzuren. Zet meer vezels op het menu: geen geraffineerde granen, maar volkoren en volle rijst! -Voldoende bewegen: minstens een half uur per dag. Dat hoeft niet brutaal joggen te zijn, maar wandelen of fietsen aan een rustig tempo. -Let bijzonder goed op je gewicht en vermijd zwaarlijvigheid. Je kunt als leidraad de buikomvang nemen: voor mannen moet die minder dan 90 cm zijn, voor vrouwen minder dan 80 cm. Met deze maatregelen kun je een verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte en suikerziekte voorkomen. Als je dit alles doet, is de kans op een hartinfarct voor het 70ste jaar vrij klein.

Homocysteïne: nieuw risico

Uit orthomoleculair onderzoek is gebleken dat homocysteïne een risicofactor kan zijn. Het is bekend dat mensen die veel van deze stof in het bloed hebben, een verhoogde kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. Ook is men er achter gekomen hoe de hoeveelheid homocysteïne in het bloed omlaag kan worden gebracht. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat extra vitamine B12 en foliumzuur het homocysteïnegehalte in het bloed doet dalen. Het is evenwel niet duidelijk of het slikken van deze middelen in pilvorm, het risico op hart- en vaatziekten daarmee ook verkleint.

Die eeuwige cholesterol

Iedereen is bang van cholesterol en dat is onterecht, want we hebben het nodig. Het is een onmisbare stof voor de hersenen, voor de aanmaak van hormonen, voor de functie van het zenuwstelsel. Het is een vetachtige bouwstof in het lichaam. Pas als het lichaam er te veel van heeft, wordt het gevaarlijk. Cholesterol op zich zegt niets, maar wel de geoxideerde cholesterol, de zogenaamde oxicholesterol is gevaarlijk. Die heeft het op de bloedvaten gemunt. Hij oxideert onder invloed van vrije radicalen. Vitamines (E en C) zijn anti-oxidanten en neutraliseren de vrije radicalen. Het LDL vervoert het cholesterol vanuit de lever het lichaam in. Onderweg kan het cholesterol echter ook in de vaatwand worden afgezet. Het HDL zorgt voor terugvoer van het cholesterol naar de lever waarna het kan worden uitgescheiden. Vandaar dat een hoog gehalte aan HDL in het bloed gunstig is. Met een bloedonderzoek kan het cholesterolgehalte worden vastgesteld. Bij de oorzaken van een verhoogd cholesterolgehalte moet in de eerste plaats overgewicht worden gerekend.

Werkstress verdubbelt risico

De hoge druk op het werk, het gebrek aan erkenning, waardering en verantwoordelijkheid, is een hoge belasting voor hart en bloedvaten. Wie dergelijke problemen niet kan relativeren en compenseren, heeft het risico vroegtijdig te sterven door hart- en vaatziekten. Finse onderzoekers hebben dat grondig bestudeerd. Zij hebben daarvoor 25 jaar lang een grote groep werknemers geobserveerd. De aard van het werk, hun loon, de erkenning en beloning werden onder de loep genomen. Ze schrokken van de uitslag: wie stress heeft door een slechte werksituatie of werkmotivering, verdubbelt gewoon zijn kansen op vroegtijdig overlijden door een hartziekte, aangezien de cholesterolwaarden er rechtstreeks door beïnvloed worden. Volgens de artsen die het onderzoek voerden, moet dringend een cultuur ontstaan van behandeling van en omgaan met werkstress. Dat is even belangrijk als goede raad in verband met roken en eten van vetten.

14688 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.