ellendee-banner

Gezondheidsmagazine i-Sana

Donkere chocolade ook tegen stress en depressie

In een van onze vorige uitgaven was er hoopvol nieuws voor chocoladefans: donkere chocolade had een bloeddrukverlagend effect. Het is wel geen geneesmiddel en de resultaten zijn geen wonder, maar wie af en toe een reepje donkere chocolade at,

verkreeg daardoor een gunstig effect op hart- en bloedvaten en op de bloeddruk, op voorwaarde dat het totale caloriepakket niet verhoogd werd. Maar er is nog meer goed nieuws vanwege de donkere chocolade. De donkere chocolade dankt zijn goede eigenschappen aan de polyfenolen, die ook in rode wijn zitten en in groene thee, anti-oxidanten die een gunstige invloed hebben op het “vangen” van vrije radicalen. Kortom een gezondheidsbom dus...

Vroeger werd chocolade met een scheef oog bekeken. Het was calorierijk, vet, een belasting voor de lever en nadelig voor hart en bloedvaten, zo dacht men. Daar is men recent toch heel anders gaan over denken, want het was niet zozeer de chocolade - toch afkomstig van een cacaonoot - die verantwoordelijk moet worden geacht voor de nadelige eigenschappen, maar wel het toegevoegde vet, de suiker en de melkpoeders die in bepaalde soorten chocolade aanwezig waren. Daarentegen beschikt de zogenaamde zwarte chocolade over bijzondere eigenschappen die de gezondheid bevorderen. Die eigenschap danken we aan de polyfenolen. Dat zijn anti-oxidanten die we ook aantreffen in rode wijn en in groene thee. Bovendien bevat zwarte chocolade ook fytosterolen die de slechte cholesterol kunnen verminderen en daardoor ook de kans op trombose en infarct via het afremmen van de bloedklontering, doen afnemen. Op die manier worden zowel hart als bloedvaten en hersenen beschermd. Alsof de kwaliteiten van chocolade nog niet voldoende overtuigen, zijn er nieuwe bewijsmaterialen opgedoken waaruit blijkt dat chocolade ons ook gelukkiger kan maken, letterlijk dan. Vooral de zeer donkere chocolade (meer dan 70 percent cacaobestanddelen) produceert ook endorfines in de hersenen. Deze stoffen worden eveneens geproduceerd als we ons goed voelen, ook bij goede sportprestaties bijvoorbeeld. Gebleken is dat joggers tijdens het lopen meer endorfine produceren dan mensen die op hun stoel blijven zitten. Vandaar is ook het verslavende karakter van bepaalde sportbezigheden te verklaren. Endorfines kunnen ook mensen die blootgesteld worden aan extreme stresstoestanden goed helpen. Uit Amerikaanse studies is trouwens gebleken dat mensen die elke week een kleine hoeveelheid zeer donkere chocolade eten, over het algemeen gelukkiger en meer tevreden zijn over hun leven, dan mensen die geen chocolade eten of lusten. Daarentegen zou te veel chocolade eten dan weer negatief uitpakken voor de gezondheid en de goede eigenschappen teniet doen. Een kleine portie per week volstaat om te kunnen profiteren van deze goede eigenschappen.

De juiste energiebron is belangrijk

Zoals we vorige keer hebben geschreven is het matig consumeren van donkere chocolade ook goed voor de bloeddruk. Dus geen reden om het geliefkoosde snoepje te laten. Er werden meer dan 19.000 mensen onderzocht en het rapport daaromtrent verscheen in de European Heart Journal. Wie een reep donkere chocolade per week at, had over het algemeen een lagere bloeddruk dan mensen die helemaal geen chocolade aten, of zij die er teveel van snoepten. Vooral suikerrijke snoep is te mijden. Suiker levert wel energie, maar zorgt er tegelijk voor dat het bloedsuikergehalte in het bloed pieken en dalen vertoont. Bovendien wordt de pancreas onder druk gezet en kunnen de bloedvetwaarden ook stijgen. Wie veel suikerrijke snoep of frisdrank gebruikt heeft doorgaans een hogere triglyceridenwaarde. Eén reepje zeer donkere chocolade per week volstaat om het risico op hart- en vaatziekten met ongeveer 40 percent te doen dalen. Wie daarenboven voldoende fruit en groenten eet, heeft alle redenen om hoopvol de toekomst van zijn gezondheid tegemoet te zien.

Stolling

Chocolade blijkt er net als aspirine ook voor te zorgen dat bloed minder makkelijk stolt. Vloeibaarder bloed verkleint het risico dat aderen verstopt raken. Toch werkt de bruinkleurige delicatesse niet zo goed als bloedverdunner als aspirine. Bovendien kunnen vet en suiker in chocolade de positieve effecten deels ongedaan maken. Maar donkere chocolade mag weer en is bovendien gezond!

 

18768 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.