ellendee-banner

Gezondheidsmagazine i-Sana

Blaasontsteking kan je voorkomen

Het begint gewoonlijk met een verhoogde drang tot urineren, een treiterende buikpijn, soms bloed in de urine en soms licht verhoogde temperatuur: blaasontsteking of cystitis. Vooral vrouwen zijn er gevoelig voor, omdat hun urinebuis korter is dan bij mannen en ze doorgaans te weinig drinken, waardoor hun urineblaas niet voldoende leeg kan worden gemaakt en bacteriën de kans krijgen zich snel te vermenigvuldigen.

Ook jonge vrouwen kunnen er het slachtoffer van worden, terwijl het bij mannen vooral om een ouderdomskwaal gaat als gevolg van een vergrote prostaat waardoor urine in de blaas achter blijft. Je mag gerust stellen dat de helft van de vrouwen ooit last krijgt van blaasontsteking en het vervelende is dat de ziekte vaak terugkeert. En toch kunnen ze zichzelf preventief beschermen.

belangrijkste filters in het lichaam zijn de nieren. Samen met de urinewegen zijn ze ook de belangrijkste uitscheidingsorganen. Ze bestaan uit miljoenen filtereenheden die onzuiverheden uit het bloed halen waarna ze de gereinigde bloedvloeistof weer in de bloedbaan brengen. Naast het filteren van het bloed scheiden ze ook renine af die er voor zorgt dat een juiste water- en zouthuishouding op peil blijft. Daardoor blijven ook bloedvolume en bloeddruk op peil. Door de nieren wordt ook erythropoëtine afgescheiden, een stof die het beenmerg prikkelt tot het aanmaken van rode bloedlichaampjes. Tenslotte zorgen de nieren er ook voor dat uit de vitamine D (die via de huid uit zonlicht wordt gehaald) een stof wordt gemaakt die het lichaam aanspoort tot het opnemen van calcium uit het voedsel. Het bloed dat door de nieren moet worden gezuiverd, bereikt de nieren via twee nierslagaders, nadien via drie kleinere slagaders en tenslotte via de haarvaatjes. In die haarvaatjes begint eigenlijk al het zuiveringsproces. Slechts een gedeelte van het bloed kan hier passeren. Bloedcellen en eiwitmoleculen zijn te groot om de vaatwand te passeren, zodat ze in de bloedcirculatie blijven. De vloeistof die de vaatwand wel passeert, wordt voorurine genoemd. Per dag stroomt ongeveer 2000 liter bloed door de nieren: 1,38 liter per minuut. In die voorurine zitten erg belangrijke stoffen: glucose, aminozuren, calcium en water. Van die 180 liter voorurine wordt er ongeveer 99 percent teruggewonnen. Nadien zorgen de ureters of urineleiders voor het transport van de urine naar de blaas. Die zijn bij volwassenen ongeveer 30 cm lang. Door een knijpende beweging die ongeveer om de drie minuten plaats vindt, wordt een hoeveelheid urine naar de blaas gestuwd. Kleppen belemmeren het terugvloeien van urine vanuit de blaas in de ureters en die kan om verschillende redenen ontsteken.

Hoe werkt de blaas?

De blaas is een soort zak waarvan de wand is opgebouwd uit drie lagen. In de buitenste laag zitten veel bloedvaten. Die voorzien de middelste laag, de eigenlijke blaasspier van bloed, terwijl de binnenste laag bindweefsel is dat bekleed is met het blaasslijmvlies, een erg dikke laag als de blaas leeg is. Zet de blaas uit naarmate ze is gevuld, dan zullen de lagen oprekken en zal het slijmvlies dunner worden. Daardoor blijft de blaas waterdicht. Als ze helemaal gevuld is, kan de blaas tot boven de navel komen. De nieren werken constant, zodat de rol van de blaas als opvangreservoir erg belangrijk is. Al naargelang de leeftijd, heeft de blaas een inhoud van 200 tot 900 ml. Als de blaas nog maar 400 ml bevat, zal een volwassene al aandrang tot urineren krijgen. Rekmeters in de blaas die via het zenuwstelsel het ruggenmerg en de grote hersenen bereiken, geven aan wanneer de blaas is gevuld. De patiënt voelt aandrang tot urineren. Men kan de urinelozing bewust laten plaats vinden of nog uitstellen. Kringspieren die de urineblaas van boven naar beneden samenknijpen zorgen voor de lediging. Vanaf het tweede levensjaar krijgt het kind langzamerhand controle over die kringspieren en leert het droog te worden. De lengte van de urinebuis bij mannen is ongeveer 20 cm, bij vrouwen amper 4 cm. Bij de man loopt die urinebuis rond de prostaat. Als die prostaat gezwollen is, krijgt de urine het moeilijker uit de blaas te worden verwijderd, zodat het gemakkelijker tot ontstekingen kan komen. Omdat de urinebuis bij vrouwen erg kort is, is het ook makkelijker voor bacteriën om via de genitaliën op te klimmen naar de blaas, zodat ontsteking het gevolg is. Hormonen die door de bijnieren worden geproduceerd, zorgen voor een terugwinnen van natrium uit de urine. Bij dat proces is veel water nodig. Vandaar dat het van belang is dat de patiënt voldoende drinkt.

Preventie is belangrijk

Buikpijnen die bijzonder heftig zijn, plots opkomen en met misselijkheid gepaard gaan of met koorts, moeten zonder meer ernstig worden genomen. Er zijn verschillende oorzaken zoals bijv. appendicitis, buikvliesontsteking enz... maar ook blaasontsteking kan erg pijnlijk zijn. Pijnen die niet zo erg zijn, maar die blijven aanhouden als een treiterende tweede natuur, moeten eveneens worden geobserveerd want een blaasontsteking kan een oorzaak zijn van vage buikklachten. Soms is bloed in de urine aanwezig. Urineonderzoek bij de gynaecoloog of de uroloog maakt het meteen duidelijk. Blaasontstekingen komen vaak bij vrouwen voor, zelfs bij jonge vrouwen. Ook bij pasgehuwde koppels is het een bekend fenomeen. Tijdens de huwelijksreis is dit een vaak voorkomend verschijnsel omdat door frequent geslachtsverkeer het opklimmen van de bacteriën via de ureter naar de blaas in de hand kan worden gewerkt. Als de persoon in kwestie dan niet voldoende drinkt, wordt de blaas niet voldoende schoon gespoeld, krijgen kiemen de kans zich te ontwikkelen en komt het tot een ontsteking die heel lang kan aanslepen. Sommigen reageren zelfs niet meer op kuren met antibiotica. Dan helpt enkel nog veel drinken, kamillethee, eventueel gebruik van Kamillosan en guldenroedemiddelen zoals Orthoren van Fytobell (apotheek), rusten en warmtebehandelingen, terwijl prikkelende spijzen moeten worden vermeden. Bij blaasontsteking wordt ook homeopathisch Cantharis 30K aanbevolen en Berberis Homaccord een product van de firma Heel, ook verkrijgbaar in de apotheek. Patiënten met blaasklachten moeten meer op hun kleding letten. Ze mogen vooral geen koude voeten krijgen en moeten zich beter van de koude bodem isoleren met schoenen met dikkere zolen. Ook de nieren moeten warm worden ingepakt: geen pulls of polo’s waarbij de rug telkens bloot komt bij de minste beweging. Geen koude dranken ook, maar wel warme of lauwwarme drankjes, over de dag verdeeld, zeker anderhalve tot twee liter en als het zeer warm weer is nog meer, tot het dorstgevoel verdwenen is. Een blaasontsteking brengt sommige patiënten en zelfs sommige artsen nog in verwarring omdat de tekenen vaak lijken op die van appendicitis. Een bloed- en urineonderzoek kan hier snel opheldering brengen. Blaasontsteking kan onschuldig beginnen, maar als ze niet wordt verzorgd, kan ze naar de nieren overslaan en pijn in de rug veroorzaken. Ook kan door veelvuldige en niet verzorgde ontsteking de blaasspier verslappen en incontinentie of verlies van blaasbeheersing het gevolg zijn.

Daarom volgende preventieve maatregelen:

• Drink minstens twee tot drie liter water per dag.

• Zorg dat de blaas geregeld en compleet wordt geledigd.

• Vermijd besmetting van de ingang van de urinebuis en maak je van voor naar achteren schoon op het toilet.

• Voor de geslachtsgemeenschap kan men zich best schoon douchen en nadien helemaal de blaas ledigen.

• Gevoelige personen vermijden best prikkelende stoffen zoals te veel koffie en te veel alcohol.

Op die manier loop je veel minder kans geregeld het slachtoffer te worden van blaasontstekingen.

 

23785 reacties

 • Reactielink fence dinsdag, 18 maart 2014 10:54 Geplaatst door fence

  http://25tarot22demarseillegratuit8.com tarot de marseille gratuit

 • Reactielink cil caravan insurance dinsdag, 18 maart 2014 10:36 Geplaatst door cil caravan insurance

  It's a pleasure to find someone who can identify the issues so clearly

 • Reactielink EnriqueFedo dinsdag, 18 maart 2014 10:07 Geplaatst door EnriqueFedo

  Thordarson opens doorIt was Icelandic coach Teitur Thordarson who helped develop football relations between the two countries, when he cheap nfl jerseys accepted a dual job of managing FC Flora and the Estonia national team in 1995. Two years later, Norwegian players Paal Christian Alsaker and cheap nike jerseys Trond Inge Haugland moved to join Estonian club Flora.
  A 3-0 win in their latest match against FC Metalist Kharkhiv seems to have stopped the rot. Related ItemsGusev fixes Dynamo future. One player quick to speak up on behalf of the new coach was Juan Pablo Sorin, captain of the 1995 FIFA World Youth Championship-winning side in Qatar and current pillar of world cup 2014 jerseys the Argentine defence: "Jos茅 likes his teams to be very competitive and also to play good football. The three teams that he made in to world champions exemplify his style of football.
  lato hoping for golden future
  "I won't say that we want the title, he said. "Just that the further we go clear of the teams behind us, the more chance we have of catching the leaders, Related ItemsMpenza caps thrilling comebackBlanc banks on positive thinkingBrilliant Bordeaux set new standard.
  Recalling that the target of the French since Germany 2006 began has been to reach the Final at Berlin's Olympiastadion on 9 July, he defines the key to the match as "the ability to stay focused throughout the 90 minutes. We're going to have to be patient and they'll definitely try to knock us out of our stride.
  The return of Moroccan international Mourad Hdiouad has given PFC CSKA Sofia hope as they head for a date with destiny in Monaco. Related ItemsHdiouad injury hits CSKA hardGiant leapCSKA lie bottom of UEFA Cup Group A, but could yet climb into the qualifying places provided their midfield motor inspires them to victory at AS Monaco FC tonight - and SK Slavia Praha fail to world cup jerseys win their final game at Hamburger SV
  Moving up at any age, whether you鈥檙e 17 or cheap nhl jerseys a senior, is always a big step.Ladislav 艩korpil, Czech RepublicWe didn鈥檛 expect an easy draw because of the talent on show. We hope to be good competitors and obviously hope we will qualify for the knockout rounds.
  Link:
  http://www.mosinee.wi.us/pdfs/brazil.html

 • Reactielink jnzxcgxf dinsdag, 18 maart 2014 09:23 Geplaatst door jnzxcgxf

  The research nonetheless becomes a great deal of awareness given it can handle the fact that we have been certainly not location the blood-pressure ambitions small plenty of. abercrombie outlet Sweetman in addition to other workforce sense their own video game ended up being far better placed prior to order and also could have acquired much better testimonials. Eclipsed are going to be taking part in from Brand new Haven's Yale Repertory Cinema as a result of Weekend, Late 18.Features Regarding Asperger Malady hollister france Subscribe to Accumulate » Witout a doubt an associate? Indication inKim Okay. Angelina Pivarnick seemed to be swapped out by simply Deena Nicole Cortese through time of year 3 associated with Jacket Banks following the girl elected outside the line when it is in Arkansas with regard to filming upon year only two. hollister pas cher With sometimes setting it isn't simple for World to help solid the darkness around the Silent celestial body. Working with ProblemsThe very good news will be which the treatment of pet dogs together with fleas or maybe clicks is definitely a simple practice. hollister france This type of person typically recognized to be bi-polar. Dying doesn't constantly loose time waiting for retirement years nevertheless from time to time moves too early. abercrombie e fitch Yet, if your audio likes slender additional in the direction of Jessica also called I am a bit region in lieu of when it comes to Donny also known as I am a small amount steel 'n throw after that you have to investigate brand new country-leaning deal with edition simply just introduced simply by novice Maggie Durante.

 • Reactielink Roberttync dinsdag, 18 maart 2014 09:22 Geplaatst door Roberttync

  s in the last few years my head started to spin. The show of course paid for everything. This was not a normal family air jordan 1 retro 94 anymore, but I continued to watch to see what the sweethearts were up to next. I was truly amazed at how organized Kate was and thought I could learn something from her. She became less and less fascinating in my eyes over the last few seasons and more and more irritating, selfish and arrogant. The new house in which I am sure is well over a million dollars with a barn and smaller houses outback is the final straw for me. There is no more normal with this couple. I am happy for them. I want their kids to air jordan retro 13 grow up happy and healthy. If they get to go to college one day because of the show I am happy about that as well. I could care a less if Jon gets new hair, if they get their teeth whitened, if both of them got a new wardrobe or if Kate got plastic surgery. In my opinion this show has gone too far buying them a house worth so much. I can no longer relate to what they now call normal. I am sad to see the show jump the shark they had a really good show before greed took over. All my best, but I am. ding wasn't a sort the. we have to make a commitment to better ourselves by staying in shape, eat healthy, always be prepared, and to never give in, never give up October , at : pm alyssa says: cheerleading is a sport . ! people dont understand that. we work hard just as anyone else does but we get no credit . ! just face the facts that since your not talented enough to be a cheerleader, there is no reason for you to down us cheap soccer jerseys from china December , at : pm angelina says: I get so tired of hearing that cheerleading is not a sport. When the cheerleading squad is staying after school and in better shape than the football team is and wins more titles than the football team then yes it is a sport! February , at : am Rebecca says: Cheerleading IS a sport! We work our butts off! People are just so small minded saying that it's not a sport February , at : am jonny says: cheerleading is definatelly a sport. it requires time and effort just like any other sport. April , at : pm Mandy says: Of course it's a sport. It takes tons of hard work and in most cases can be more difficult than any contact sport ex. football, soccer, etc. May , at : pm Maddie says: is cheerleading a sport? what makes it a sport? a ball? noo, wrestling doesnt have a ball. Sweat? No cheerleaders sweat a lot during there intense practices. What about practices or the audience? no again! 2014 world cup jerseys Cheerleaders p

  Also from:
  http://www.capstoneeq.com/images/fifa.html

 • Reactielink DennisKix dinsdag, 18 maart 2014 09:21 Geplaatst door DennisKix

  ur swing in top form. The verb giocare to play is usually used when referring to the name of a sport world cup jerseys or game. Gioco a calcio means I play soccer. Note that the verb giocare takes the preposition a when followed by the name of the sport or game. giocare to play io gioco ee oh joh koh tu giochi too joh kee lui, lei, Lei gioca loo ee, lay joh kah noi giochiamo noy johk YAH moh voi giocate voy joh KAH tay loro, Loro giocano loh roh JOH kah noh Io gioco a . baseball bayz ball baseball biliardi beel YAHR dee pool bocce boh cheh bocce ball calcio kahl choh soccer carte kahr teh cards dardi dahr dee darts golf golf golf football americano foot ball ah meh ree KAH noh American football nascondino nahs kohn DEE noh hide and seek pallacanestro pahl lah kah NES troh basketball pallamano pahl lah MAH noh handball pallavolo pahl lah VOH loh volleyball pallone pahl LOH neh ball scacchi skah kee chess tennis tennis tennis ALERT Italy's national sport, soccer, has a large following throughout the Italian peninsula. If you're visiting Italy in soccer season whic. h never seems to end. , try to catch a game. Almost all large cities have a professional team, and you'll find semiprofessional and amateur games everywhere. Soccer For the uninitiated, soccer can be confusing. The following are some terms you might come across when watching a soccer match: bicycle kick la rovesciata lah roh veh SHAH tah to cheat barare bah RAH ray corner flag la bandierina d'angolo lah bahn dyeh REE nah DAHN goh loh crossbar la traversa lah trah VEHR sah dribble il dribbling eel dreeb bleeng field il campo di calcio eel kahm poh dee kahl choh foul il fallo eel fahl loh free kick il calcio di punizione eel kahl choh dee poo neets YOH nay goalkeeper il portiere eel pohr TYEH reh goal kick il calcio di rinvio eel kahl choh dee reen world cup jerseys vyoh goal line la linea di fondo lah LEE neh ah dee fohn doh halfway line la linea di met . campo lah LEE neh ah dee meh TAH kahm poh header il colpo di testa eel kohl poh dee tess tah to kick calciare kahl CHAH ray linesman il guardalinee eel gwahr dah LEE neh eh midfield player il centrocampista eel chehn troh kahm PEES cheap nhl jerseys from china tah world cup 2014 jerseys obstruction l'ostruzione lohs troots YOH nay 2014 world cup offside il fuorigioco eel fwoh ree JOH koh pass il passaggio eel pahs SAHJ joh penalty area l'area di rigore lah reh ah dee ree goh ray post il palo eel pah loh referee l'arbitro LAHR bee troh to score a goal fare un gol fah ray oon gohl shirt jersey la maglia lah mahl yah short pass il passaggio corto eel

  Related interested:
  http://folkeweb.net

 • Reactielink Williamzene dinsdag, 18 maart 2014 09:20 Geplaatst door Williamzene

  goalscorer who went on to manage the national team in the finals on home soil gary lineker goalssimon bruty getty imagesit seems a long time ago that gary lineker was leading england's front line but it was rare that lineker wasn't the talk of the town when in an e cookie jars from a to zby barbara for bows my middle school had me pay costs such as bus rental even if using a yell ow school buses and high school competitions are built into the per cheerleader charge our coaches also had a corporate account that saved a little money just a little inf here at my school we pay for the uniform for cheer camp and for competition for middl e school we paid about just after school was let out i was so happy and so exc the best definition for ampere c a trite rem ited because i knew i was just a few days from knowing if i had or had not fulfilled my dream we were allowed to go home and relax until the next day the coaches were walking around evaluatin g us on our potential following us were three more groups er finishing the dance and then the cheer after about five minutes we were lead in and there we performed so i did what i was told and didn't retur n until pm to find out my fate alone respect yourself as well as others together everyone achieves more enthusiasm is the wellspring of life christina applegategetty images a trivia item in imdb's biography of christina applegate wholesale nhl jerseys passed the ged with flying colors toward the end of her junior year more on christina applegate from diana mimon ca january actress christina applegate arrives to the nbc universal winter tca tour all star party on january in pasadena photo by alberto e rodriguez getty images bo bicegetty images craig spychalla of capital newspapers wrote this about bo bice for the portage daily register he tried enrolling himself this guy says where are you going i'm going to enroll in cheap NBA jerseys school not looking like that you're not cut your hair take your earrings out get that shirt tucked in and you come back tomorrow the long and short of it i did not end up finishing school but i got my ged bice said more on bo bice from bill lamb tn april photo by rick diamond getty images david bowiegetty imagesyou will cheap nfl jerseys from china find david bowie's name on lists of ged celebrities but i can't find a good source if you can cheap nike nfl jerseys help leave a comment read about david bowie at classic rock with dave white new york june david bowie attends the cfda fashion awards at alice tully hall at lincoln center on june he hated school and ende d up ge

  Click:
  http://www.oemcpa.com/docs/Anicare.htm

 • Reactielink flfmhsni dinsdag, 18 maart 2014 08:19 Geplaatst door flfmhsni

  Useless and then emerged roaring back Spherical a couple of, while this individual needed decrease Mitrone with 1: 27 of this rounded and also has been final within using a TKO win. abercrombie e fitch Whether it is identified being incorrect as well as with breach in the Obtain Phrases connected with Services, actions are going to be obtained. Today, the majority commenced learning the requirement on the web site design in addition to commenced with it. hollister online shop 00 charges for the overdue statement along with $500 intended for conspiracy theory throughout Mn. Ultimately, all those thousands of people will certainly need to have spots to reside in. hollister Become a member of Obtain » Witout a doubt a part? Indication inShaunee H. However, athletic shoes usually are favored intended for doing work at home, farming or perhaps looking and so forth, because these types of shoes and boots provide security for your ft although getting incredibly secure. abercrombie outlet This kind of coup is actually irrespective of any legitimate wrangle using the Beastie Males, which, towards the end involving past 30 days, obtained legal representatives about the event: your offer had been pulled apart, as well as 2 wide open text letters afterwards, reappeared on the web, through an anodyne lyric-free play complement rather than the rabble-rousing unique. Marketplace believe no matter whether you'll want to tackle the wants of your specific generation, physical region, or perhaps the idea is usually to be designed for anyone, around the globe. hollister france Ukraine has been closed from all of those other earth for long periods of their time and it has eventually obtained the liberty sixteen in years past, starting excellent prospectives for you to co-operation using dangerous areas.

 • Reactielink jsfizald dinsdag, 18 maart 2014 07:35 Geplaatst door jsfizald

  It happens to be certainly not difficult for the reason that you'll find a couple varieties of skincare item. hollister He might resume subsequent basic future year, yet lots of that will is determined by what goes on having Serta Uggla. The particular Robert Pattinson underwear, because they tend to be referred to as, have got resulted in about many sites that few days. abercrombie outlet McMahon hadn't perhaps presented the woman agreement! We all tend not to will need this White-colored Home while truth tv. hollister outlet Needless to say, any time analyzing the typical price regarding POS gear, it is vital that you don't make up high quality pertaining to expenses. Down below is often a heritage associated with a few of the very popular refreshments which are loved nowadays for example vodka, gin, Pernod and also cachaca. hollister These people imagine that the actual Celestial body overhead is often a slender crescent from the air rather than entire group of friends due to the fact World's darkness can be slipping for the Celestial body overhead creating the majority of the group of friends dim. 30 days back, Anthony Sowell has been charged regarding rape along with felonious harm, a great police arrest cause ended up being given intended for Sowell after which some sort of seek bring about with regard to his or her home. hollister Remember to enable the girl say goodbye almost any expectations regarding jogging and hold offering the woman's image- how the woman's family members is actually, your lover should be around the handle associated with Hustler, definitely not Newsweek.

 • Reactielink Charlespn dinsdag, 18 maart 2014 07:00 Geplaatst door Charlespn

  s of most people in this country about black people are cheap nfl jerseys from china and were created by the prejudiced and racist people who dominate this country and still fuel the hatred to keep black people down,disillusioned and hopeless, just like the bully in the class who tells everyone to stear. , or texture. Follow the share a dish plan. Bring one or several dishes that your child will eat. Your contribution to the meal can relieve stress for your child and your hostess. Take some additional backup items just for your child that you are sure she will tolerate. This is especially important if you will be staying overnight with family. Also, have a quick fix meal plan for your child that you can use after a trip to air jordan 3 doernbecher the store. Expanding food tolerance is important, but addressing it at Aunt Jane's house on Thanksgiving is not the best plan. Alert If your child has allergies or a special diet, share the information with family members who will be cooking ahead of time. Give them the opportunity to include your asics running shoes women child's needs in the menu. If she needs a diet that is tough to follow or if the cook is concerned, assure her that you have the food covered. Family Activities Think about the activities that happen at family get togethers. Is your family generally active? Perhaps they are the type to play family football in the backyard. Maybe they are more subdued and tend to sit around the dining room table and chat. Have a plan for your child during these family activity times. If your family nike air jordan 5 is the active type, plan ways for your child to be involved. Can you or another family member be an assistant? Perhaps your child has a physical disability. Because of limited use of his hands and arms, he may use an electric wheelchair. If your family plays baseball, you can hit the ball and let your child run to base. If your family gatherings are on the quieter side, take along things that your child can do with the other young family members. Board games, small dolls or trucks, and DVDs are a few ide. ns have either been ignored or not discovered yet. if theres high crime in some neighbourhoods, the reasons are deeply founded and directly linked to inequality,lack of opportunities and racism, regardless of whatever you think. November , at : pm Smt says: The funny thing is, this article in its self is racist towards White people. Thanks very much. January , at : pm James says: Thats Digusting I hate racism it makes me feel sick. I hope he was arrested the noob. He should know better and i bet

  Related reply:
  http://roguephotographicdesign.net

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.