ellendee-banner

ACNE: spelbreker van de jeugd

Hoeveel jonge ellende, tranen, ongeloof, wanhoop spreekt niet uit de spiegelbeelden tegen de badkamermuur? Hoeveel tieners en zelfs niet meer zo jeugdigen, proberen wanhopig middeltjes uit om de puistjes en pukkels, de bultjes en de etterende zweertjes op de gezichtshuid te bezweren, te verbergen...

tot ze zichzelf verbergen om te ontsnappen aan de psychische last van acné. Deze ellendige jeugdkwaal waar haast niemand aan ontsnapt is geen ernstige ziekte, gaat wel meestal vanzelf over, maar maakt ontelbare jongeren wanhopig ongelukkig.

Het is inderdaad geen ernstige ziekte, maar het treft de jongeren wel op een ogenblik dat hun eigenbeeld erg getroffen wordt in de puberteit. Net op een moment dat ze hun persoonlijkheid moeten affirmeren, zien ze op slag hun „eigenwaarde” verminderen.

Hoe ziet acné er uit?

Je moet acné eigenlijk als een voorbijgaande goedaardige kwaal beschouwen, of liever als een evolutieproces naar de volwassenheid: de hormoonbalans is wat uit evenwicht. Je kan er niet naast dat het lichaam tijdens de puberteit heel wat veranderingen ondergaat. Er bestaan verschillende vormen van acné, maar de meest bekende is de acné vulgaris. Het is een huidaandoening waar vrijwel iedereen in de puberteit last van krijgt. Men noemt het populair ook wel „jeugdbrand”, ofwel spreekt men over „jeugdpuistjes”. Helemaal correct is dat niet, aangezien ook volwassenen er nog last van kunnen hebben. Er is haast geen jongere die de puberteit doorkomt zonder acné. Wel kan het probleem zich op uiteenlopende wijzen uiten. Bij sommigen blijft het beperkt tot enkele minder opvallende puistjes, bij anderen is het een uitgebreide aandoening met zowel pukkels en puistjes in het gezicht op de neus, voorhoofd en wangen, ook nog op de rug en de schouders en in de hals. Omdat het vrijwel altijd vanzelf verdwijnt voor het 25ste jaar, werd hieraan tot voor kort maar weinig aandacht besteed. Toch kan acné iemands leven behoorlijk vergallen, want het ontstaat op een leeftijd waarop men veel met zichzelf bezig is en aandacht voor het uiterlijk groter is dan ooit. Een ge-schonden huid wordt als uiterst vervelend ervaren, en kunnen feestjes en afspraakjes compleet vergallen en bemoeilijken. Soms wordt acné verward met rosacea, omdat er ook bultjes en onreine huid bij te pas komt, maar het gaat om een verschillende kwaal. Rosacea is minder hormonaal gestuurd en vandaar dat het ook meer bij volwassenen optreedt. Hierbij speelt voeding zoals koffie, chocolade en alcohol naast prikkelende spijzen een grote rol, wat bij acné niet het geval is.

Wat kan je doen?

Acné verdwijnt niet plots, aangezien de hormonen tijd nodig hebben om weer in balans te komen. Als er ontstekingsverschijnselen zijn, vergt dat een aparte aanpak. De ernst van acné maar ook leeftijd en geslacht spelen mee in het kiezen van het anti-acnémiddel waarmee de behandeling wordt gestart. Bij de milde vormen van acné begint men met eenvoudige lokale middelen die de verhoorning en dus de afsluiting van de afvoergang of het follikelkanaal tegengaan.

Interessant om weten is dat de lever kan ondersteund worden met natuurlijke middelen zoals op basis van mariadistel of Silybum Marinum en dat extracten of aftreksels van kamille een antiseptische, ontstekingswerend en helende werking hebben. Dagelijks de huid betten met kamillethee is dus een uitstekende procedure.

Kan hygiëne helpen?

Een goede hygiëne is uiteraard van belang, omdat op die manier de talgkliertjes die het al moeilijk hebben niet nog meer onder druk komen. Hygiëne alleen zal het probleem niet genezen, maar kan wel erger voorkomen en ook beletten dat ernstige ontstekingen ontstaan. Goed wassen is dus van belang en zeker niet krabben en uitknijpen om te beletten dat de bacteriën zich nog meer vermenigvuldigen. Daarom de huid wassen met niet te heet water en ongeparfumeerde zeep. Geen middelen met schurende werking gebruiken, want deze kunnen acne verergeren. Een zure zeep kan nuttig zijn ingeval zich ook schimmels hebben gevormd. Wees spaarzaam met cosmetica en vermijd uitdrogende crèmes of reinigende lotions. Men kan bij voorkeur cosmetica op waterbasis gebruiken. Zonlicht heeft vaak een gunstig effect op acné want het maakt de talg dunner en werkt bacterieremmend. Acné zelf wordt niet beïnvloed door voeding, hoewel het uiteraard geen kwaad kan gezond te eten. Een gezonde lever en goed functionerende nieren, maken ook de huid gezonder. Stress is voor alles nadelig en jongelui kunnen beter actief zijn en aan sport doen dan te piekeren over een probleem dat binnenkort weer helemaal voorbij is.

 

Meer in deze categorie: « Hoe krijg je goede cholesterol?

32392 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.