ellendee-banner

Gezondheidsmagazine i-Sana

In het vroege voorjaar - en dit jaar hebben we er lang op mogen wachten - leveren nog slechts de doorlevende kruiden pittige blaadjes of, zoals de mierikswortel, sterk smakende stukjes wortel. De meeste kruiden zijn voor de winter afgestorven of hebben zich onder de grond teruggetrokken.

Een tuintje, hoe klein ook is altijd een verademing. Vooral in de lente is het een paradijselijke ervaring om weer naar buiten te kunnen en te gaan wroeten in de grond om een paar weken later de vruchten van zijn arbeid te plukken: van een krop heerlijke sla, tot wat tuinkruiden of bloemen.

Er zijn beroemde voorbeelden in de geschiedenis van mannen die leden aan migraine. Napoleon verloor er zelfs de oorlog in Waterloo door. Sinds Julius Caesar door heftige hoofdpijn werd geplaagd en hij de geschiedenis inging als de historische migrainepatiënt, samen met de grondlegger van de psychoanalyse Sigmund Freud, wordt nog steeds naar het wonderpoeder gezocht.

Problemen met de urinewegen komen bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Blaasontsteking is een typisch vrouwelijke kwaal, maar ook mannen kunnen last krijgen met het urineren: ofwel moeilijk plassen, soms onmogelijk kunnen -wat gevaarlijk is- tot stotterend urineren.

 

Als we jong zijn, werkt ons geheugen haast als een kopieerapparaat: snel, efficiënt en perfect. Hoe ouder we worden, hoe minder vanzelfsprekend om veel informatie op korte tijd perfect te memoriseren. Het vermogen om snel informatie op te slaan verloopt wat langzamer en soms komen er ook wel “gaten” in het geheugen,