ellendee-banner
donderdag, 25 april 2013 12:11

Sint-Janskruid helpt tegen opvliegers in de overgang

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(2 stemmen)

Elke leeftijd heeft zijn charme. De jeugd is ideaal omdat zowel de gezondheid als de weerstand en de kracht maximaal zijn. Jammer genoeg ontbreekt de ervaring die zo typisch is voor de rijpere jaren. Mocht je die twee kunnen combineren dan heb je een ideale situatie.

Voor velen is dat wel zo, of kan dat zo zijn: ondanks het opschuiven van de jaren kan het leven zijn charme weten te bewaren. Het hoort bij het leven en elke vrouw heeft er net voorbij de midlife mee te maken: de menopauze. De hormonale schommelingen maken evenwel dat de vrouw zich minder prettig voelt, emotionele onstabiliteit kan meemaken, warmte-opwellingen, slapeloosheid, zweten, huilbuien, vasomotorische problemen (bloedvaten) als gevolg van de veranderingen in de hormoonspiegels. Bij de pakken blijven zitten en aanvaarden dat er wat gebeurt? Zeker niet, want er zijn gelukkig uitstekende plantenpreparaten die de verandering in de natuurlijke hormonen kunnen “opvangen”...

Soms begint het vroeger, bij sommigen al op het einde van de dertig, terwijl anderen zelfs tot hun zestigste „jong” blijven. Normaal begint de menopauze om en nabij het vijftigste tot eenenvijftigste levensjaar, op het ogenblik dat de productie van oestrogene hormonen in de eierstokken vermindert. Veel vrouwen voelen er weinig of niets van, nog meer vrouwen zijn compleet in de war en worden geplaagd door allerlei ongemakken. Bovendien zijn ze in deze periode hypergevoelig en erg prikkelbaar. Er is een belangrijke fase in hun leven afgesloten en zo beschouwen ze het ook. Vandaar dat precies dan, heel wat depressies opduiken. Dat hoeft zo niet te zijn als deze dames maar goed voorbereid waren.

Warmtevlagen

Wat heel typisch is voor deze periode in het leven van de vrouw zijn de warmte-opwellingen. Heel wat dames klagen over hittevlagen en overvloedig zweten tijdens de slaap. In de medische wereld wordt gesproken over opvliegers. Bovendien hebben sommigen ook last met de slaap zelf, hebben ze een reusachtige honger, wat aanleiding kan geven tot enorme snoeplust die zich meteen vertaalt in het verlies van de slanke taille, wat opnieuw tot depressieve buien kan leiden. Ze zitten dus in een duivelskring en weten zelf niet goed hoe ze er uit moeten geraken. Veel vrouwen voelen zich ook lusteloos, hebben hoofdpijn, krijgen migraine, wat ze voordien nooit hebben meegemaakt, terwijl bij anderen, die migraine precies achterwege kan blijven. De neerslachtigheid is echter wel een typisch verschijnsel in deze periode van het leven van de vrouw. Daarnaast zijn er bepaalde gewoonten die deze ongemakken in de hand kunnen werken: misbruik van koffie, tabak en alcohol, gebrek aan slaap en een slechte mentale hygiëne.

Psychische opdoffer

De lichamelijke ongemakken gaan dikwijls gepaard met een psychische opdoffer. Er verandert trouwens zoveel in het leven van de vrouw. De kinderen zijn getrouwd en het huis uit, ze voelt de grote leegte rondom haar, denkt dat ze onnuttig is geworden, weet niet goed meer wat aan te vangen met haar tijd, vooral als ze niet uit werken gaat, maar haar leven heeft besteed aan de opvoeding van de kinderen. Ze wordt kittelorig, kibbelt tegen haar man die haar daardoor nog vaker alleen laat. Ze komt er niet meer uit.

Ze moet zich herpakken

Vrouwen in de overgang zijn bijzonder gevoelig. Bij de minste tegenslag of vermeende problemen vloeien de tranen bij beken. Sommige vrouwen geraken in een echte depressie. Anderen hebben dan weer meer fysieke klachten: van vermoeidheid, tot hoofdpijn en warmte-opvliegers. De oestrogenen zijn de schuldigen. Sommige artsen zullen daarom voorstellen om het tekort aan te vullen met oestrogenen als medicijn. Anderen zijn daar weer tegen gekant vanwege mogelijke nadelen.

Niet bij de pakken blijven zitten

Wat er ook van zij, de patiënt moet zich in elk geval laten behandelen, tenzij zijzelf de klachten draaglijk vindt of er zelfs helemaal geen last van ondervindt, want menopauze is trouwens geen ziekte. Vrouwen moeten in deze periode helemaal niet bij de pakken gaan zitten, ze moeten integendeel weer actief worden, naar buiten trekken, een hobby aannemen, weer gaan studeren, zich kunstzinnig bezig houden en ook lichamelijk actief blijven of worden. Ze kunnen aansluiten bij een sportclub, bij een kunstvereniging, bij een vrouwenpraatgroep. Ze moeten weer gaan reizen, vakantie nemen, hun woning onder handen nemen, om het even wat, maar toch een doel voor ogen houden en er desnoods een maken. Het is verkeerd te veronderstellen dat het leven voorbij is of geen zin meer heeft. Uiteraard is gezonde volwaardige voeding aanbevolen, zelfs noodzakelijk, daar het anders, vooral in deze periode, tot tekorten kan komen. Vooral calciumrijk voedsel is nodig, omdat gezien de oestrogeenproductie vermindert, gemakkelijker botbreuken kunnen optreden. En zoals met alles gaat ook deze moeilijke periode voorbij en krijgen vrouwen die zich actief voor een nieuw leven hebben ingespannen ook een betere filosofie en zullen ze gelukkiger uit de moeilijkheden tevoorschijn komen.

Sint-Janskruid tegen warmte-opwellingen

Tijdens en na de menopauze dalen de oestrogeenniveaus bij de vrouw. Dat veroorzaakt tal van ongemakken, waaronder de warmte-opwellingen. Ze zijn het gevolg van de vasomotorische onstabiliteit, met andere woorden de bloedvaten raken hun controle kwijt, gaan willekeurig uitzetten, met rode huiduitslag, zweetvlagen en warmteopwellingen als resultaat. Sommige artsen willen dat opvangen met kunstmatige hormoonpreparaten, maar die therapie komt geregeld in opspraak als gevolg van de mogelijke nadelen. Daarom is het verstandig en interessant een beroep te kunnen doen op een volledig onschuldig maar toch doeltreffend preparaat, want naast de fyto-oestrogenen uit soja heeft ook Sint-Janskruid een oestrogeenvervangend effect. De werking daarvan is quasi identiek aan dat van het menselijk oestrogeen. Uit vergelijkende studies met vrouwen die een placebo kregen en anderen een preparaat met Sint-Janskruid bleek dat na een tweetal maanden de vervelende verschijnselen in de groep van het Sint-Janskruid absoluut duidelijk verminderd waren. De duur, de frequentie en de heftigheid van de opwellingen waren fel verminderd. Het was wel van belang het preparaat voldoende lang in te nemen. Dat neemt niet weg dat andere maatregelen zoals beweging en ontspanning in de natuur, gezond voedsel een goede levenshygiëne en een rustige geest even belangrijk bleven.

 

Lees 415390 keer

8787 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.