ellendee-banner
woensdag, 17 april 2013 09:39

Borstkanker voorkomen met isoflavonen uit groenten

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Het aantal vrouwen dat ooit met borstkanker en baarmoederhalskanker te maken krijgt, is erg hoog. In ons land en de geïndustrialiseerde wereld is dat bijna één op de acht vrouwen. De helft daarvan zal na verloop van tijd overlijden. Vijftien jaar geleden werd slechts 1 op 15 vrouwen getroffen,

terwijl dat nu al 1 op acht is. Elk jaar komen er 5000 nieuwe patiënten bij. Volgens het Nationaal Kankerregister overlijden er daarvan gemiddeld 2390 vrouwen, dat is bijna de helft van het aantal dat er elk jaar aan toegevoegd wordt. Een van de oorzaken is dat ze pas laattijdig ingrijpen, nadat het kwaadaardig gezwel naar het omringende weefsel is doorgegroeid. De vraag naar de oorzaak wordt weer gesteld, nu ook de politiek ingrijpt in het preventieproces: hormonale behandelingen tijdens en na de menopauze zijn volgens sommigen niet enkel nutteloos, maar soms ook gevaarlijk. In Amerika werd een onderzoek naar het nut van hormonale behandeling tijdens en na de menopauze trouwens stopgezet vanwege de alarmerende uitslag. Wat kunnen vrouwen doen? Kunnen ze zichzelf beschermen en hoe?

Niet elk knobbeltje is kanker. Er zijn haast geen vrouwen die niet af en toe een verdikking, een korreligheid, een knobbeltje voelen in de borst. Gelukkig is de grote meerderheid daarvan goedaardig. Want goedaardige gezwellen kunnen ook gevoeld worden en pijn doen. Als men een korrelige structuur voelt, zijn dat meestal gewoon de melkklieren. Pas als er kleurverschil, vormverandering, een echte knobbel, een oneffenheid die niet los zit, een ingetrokken tepel, een bloedende tepel, schilferende uitslag wordt waargenomen moet men alert zijn en best op controle kan gaan bij de gynaecoloog.

Te vroeg de pil nemen: niet gunstig

Over kanker en het ontstaan ervan is lang nog niet alles gekend, maar toch worden een aantal merkwaardige vaststellingen gedaan. Prof. Dr. Leopold de Thibbault de Boesinghe, kernspecialist en arbeidsgeneeskundige aan het universitair ziekenhuis te Gent, stelt vast dat steeds meer jonge vrouwen het slachtoffer worden van borstkanker. Vooral vrouwen in het geïndustrialiseerde westen zijn er het slachtoffer van, want in China en Japan komt veel minder of haast geen borstkanker voor. Als deze vrouwen migreren naar onze streken of naar Australië stijgt hun kans op borstkanker foudroyant, vooral bij Japanse vrouwen. Chinese vrouwen daarentegen blijken hun bescherming te bewaren en vertonen haast geen verhoging van borstkankers. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de Chinese gezinnen die migreren naar het westen, hun klassiek voedingspatroon bewaren, terwijl de Japanse vrouwen zich gemakkelijker integreren in hun nieuwe thuisland en de westerse voedingsgewoonten overnemen. Hieruit concludeert prof. De Thibbault dat de verschillen over de hele wereld vooral toe te schrijven zijn aan gedragspatronen, waarbij de voeding signifikant is. Merkwaardig is ook bijvoorbeeld dat sedert het moment dat Spanje bij de Euromarkt kwam, er ook daar veel meer borstkanker gediagnostiseerd wordt. Men zingt de triomf van onverzadigd vet zoals olijfolie en dat is ongetwijfeld terecht en zeer goed, maar als men zijn klassieke eetpatronen verlaat om ook onze koekjesgewoonten over te nemen die gemaakt worden met verzadigd vet of transvet, dan krijg je ook daar ziekten inherent aan onze „beschaafde” manier van leven. Ook de carcinogenen stapelen zich op in het vetweefsel en de borst loopt dan bij uitstek gevaar.

Hormonale invloeden spelen mee, zegt hij, want toen we proeven deden bij ratten van een zuiver ras en via de staartvenen rechtstreeks hormonen in de bloedbaan binnenbrachten, steeg het aantal borsttumoren aanzienlijk rond de periode die bij de mens overeenkomt met de menopauze. Toen we die tumoren opstuurden naar de anatoom- patholoog, bleek dat ze heel goed leken op menselijke tumoren van borstcellen. Het leerde ons dat hormonen of hormone-like-stoffen een invloed kunnen hebben bij het ontstaan van borstkanker. Oestrogenen konden ze stimuleren, terwijl progesteron ofwel een stimulerende ofwel een remmende invloed kon hebben. In elk geval zijn tumoren beïnvloedbaar door hormoonachtige stoffen. Het leert ons heel voorzichtig om te springen met allerlei stoffen in voeding en medicijnen.”

Prof. Dr. De Thibbault: „Zo is het bekend dat in de industriële landbouw erg veel gebruik wordt gemaakt van hormone-like-stoffen. Men noemt ze dan ook xeno- oestrogenen. Men zou denken dat men gezonder woont op het platteland in de plaats van in de stad, maar als je het op die manier bekijkt, komt men gauw tot andere conclusies. Vandaar dat het onderzoek naar soja-isoflavonen die als fyto-oestrogene remmers van tumoren erg belangrijk is. Men zou ook jonge meisjes voor en tijdens de puberteit enorm moeten beschermen, omdat precies dan een hypotheek gelegd wordt op de gezondheid voor de rest vanhun leven. Rond en tijdens de puberteit zou een jong meisje of jonge vrouw helemaal niet mogen roken en geen alcohol gebruiken. De pil zou ze eigenlijk pas mogen beginnen nemen na haar 25ste levensjaar. Gebeurt dat vroeger dan wordt de natuurlijke hormonenbalans verstoord en door de piek van oestrogene hormonen maakt ze op latere leeftijd meer kans op trombose en borstkanker. Daarnaast zijn er nog heel veel onbekende factoren. De volksmond zegt dat een borstkanker sneller gaat in de zomer en trager in de winter. Dat blijkt volgens onderzoeken juist te zijn. We hebben dat ook vast moeten stellen bij laboproeven. De opbrengst van tumoren bij ratten was hoger in de zomer. Een verklaring hebben we nog niet.”

Hoe borstkanker voorkomen?

Professor Jaak Janssens verklaarde onlangs op een kankercongres, dat er nog altijd mensen zijn die moeilijk te overtuigen zijn van het feit dat kanker kan worden voorkomen. Maar de feiten bevestigen dat op overtuigende wijze. Aziatische volkeren hebben veel minder borstkanker dan West-Europese! De impact van leefgewoonten op de kankerdynamiek is heel groot. Prof. Janssens: „We kunnen heel zeker aan kankerpreventie doen. Een van de conclusies van de bevolkingsvergelijkingen is, dat waar fyto-oestrogenen de plaats innemen van xeno-oestrogenen, het optreden van borstkanker fel vermindert. In Aziatische landen wordt veel meer soja gegeten dan bij ons. Soja staat er voor bekend veel fyto-oestrogeen te bevatten: isoflavonen. Het omschakelen naar een meer plantaardige voeding krijgt daarom aanbeveling: Sojabonen, linzen, bonen en rode klavers voor de isoflavonen en daarnaast volle granen, vruchten en zaden voor de lignanen. Men is er van overtuigd dat als oestrogeen niet in de hand gehouden wordt, het borstkanker kan veroorzaken. Enorme hoeveelheden oestrogeen komen in ons milieu terecht: pesticiden en herbiciden, en PCB’s hebben een oestrogeen effect. Ook detergenten hebben een oestrogeen effect en de aromaten worden er eveneens van verdacht. Ook weinig beweging en alcohol hebben een invloed op de oestrogenenbalans. Al deze xeno- oestrogenen die in onze leefwereld terecht komen, hebben een agressieve instelling tegenover het borstweefsel”.

Meer groenten: minder kanker

De vetconsumptie en vooral het soort vet heeft beslist iets te maken met de incidentie van kanker, maar het effect van groenten en fruit op het ontstaan van kanker is veel groter dan het belang van vet. In landen waar veel soja en sojaproducten worden gegeten komt weinig of geen borstkanker voor. Het effect daarvan is des te groter naarmate jonge meisjes in de puberteit - een heel gevoelige periode in het leven van de toekomstige vrouw omdat hier het hormonaal stelsel wordt ontwikkeld - meer sojaproducten gebruiken. Het gunstige effect van fyto-oestrogenen is dus veel groter tijdens de puberteit dan op volwassen leeftijd. Prof. Janssens: „De grote fout die onderzoekers maken en maakten is dat onderzoek in beperkte leeftijdscategorieën plaats vindt. Zo is men er thans achter gekomen dat als een meisje op 13-jarige leeftijd bestraald wordt op de borst, ze gegarandeerd borstkanker krijgt. De kans op borstkanker is bij haar 41 maal groter!!!!” De preventie moet dus hoofdzakelijk in de periode van de puberteit worden gezien. Op dat moment moet de adolescent meer groenten, meer fruit, minder vet en vooral meer soja-isoflavonen gebruiken, wil ze haar gezondheid in de toekomst meer dan veilig stellen.”

Opgelet met oestrogenen

De hormonale behandeling van vrouwen in en na de menopauze staat nu fel ter discussie. Hormonen zijn geen snoepjes, zo blijkt. Het nut om hart- en vaatziekten te voorkomen blijkt niet te bestaan, terwijl de voordelen om osteoporose te voorkomen fel overrroepen zijn. Wat staat ons nog te wachten? Prof. Daels: „Het aantal borstkankers zal nog toenemen, want: men krijgt steeds later baby’s, steeds minder kinderen en men ziet af van borstvoeding: een ideaal gegeven voor borstkanker, want op jonge leeftijd kinderen krijgen en borstvoeding geven is de ideale bescherming van de vrouw tegen borstkanker. Wie borstvoeding heeft gegeven, krijgt beschermende stoffen in de borst. Die vrouwen hebben veel minder kans op kanker. Men weet nu dat borstkanker meer voorkomt bij niet- gehuwde vrouwen.” „We kunnen heel zeker aan kankerpreventie doen. Een van de conclusies van de bevolkingsvergelijkingen is, dat waar fyto- oestrogenen de plaats innemen van xeno- oestrogenen, de incidentie van borstkanker fel vermindert. Gezond eten is derhalve een belangrijke factor, maar bepaalde voedingssupplementen kunnen ook helpen. Het kan een belangrijke aanvulling zijn van gezonde voeding in de preventie van borstkanker. Maar er is meer: sport, stoppen met roken, matig zijn met alcohol en voorzichtig zijn met bepaalde medicijnen is cruciaal in de preventie. Daarover volgende maand meer.

 

Lees 84252 keer Laatst aangepast op donderdag, 25 april 2013 11:28

1019 reacties

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.